Започнаха спешни допълнителни имунизации от Министерството на здравеопазването заради пламнала шарка

Заразна болест плъзна из страната. В три града започнаха спешни допълнителни имунизации от Министерството на здравеопазването заради пламнала шарка, разкриха от здравното министерство, на които се позова БЛИЦ.

Трите най-засегнати града са София, Разград и Нова Загора, където през изминалия месец са установени нови 13 случаи на заразени с шарка.Ваксината, която се поставя, е комбинирана – срещу рубеола, морбили и паротит, съобщи „Монитор”.

vaksina

В София са регистрирани десет случая, сред които и 9-месечно бебе. Оказва се, че заразата е пренесена от студент, който учи в Германия, допълниха от Министерството на здравеопазването. В Нова Загора е внесен вирус от Турция, където са се разболели двама – 5-месечно бебе и 20-годишна жена. А в Разград се е разболяло дете на 2 години.

До края на месец юли, от Министерството на здравеопазването заявиха, че ще бъдат направени извънредни имунизации в Софийска, Старозагорска, Ямболска и Бургаска област, които са имали отношения с хора от засегнатите области.

В България не бяха регистрирани случаи на морбили от 2001 до месец април 2009 г. Тогава вирусът бе пренесен от Германия и инфекцията за отрицателно време обхвана цялата страна, припомнят епидемиолози.

Източник:chudesa.net