Производителят на противогрипния медикамент Фервекс е наредил изтеглянето на продукта от пазара, съобщи румънският вестник „Ромъния либера“.

Продуктът е изтеглен от пазара в цял свят заради подозрения, че съдържа атипична бактериална флора. Подозренията се отнасят за медикамента Фервекс с аромат на малина (Fervex Raspbery), но фармацевтичната компания „Бристъл-Майерс Скуиб“ (Bristol-Myers Squibb), произвеждаща препарата, е решила превантивно да изтегли от пазара всички разновидности, както за възрастни, така и за деца, за допълнителни проверки.

Акцията започна, след като властите във Франция идентифицираха в съставка на продукта бактерията ентерокок, която може да причини реакции като гадене, повръщане и диария.
ferveks
Председателят на румънската Национална агенция за лекарствата д-р Мариус Саву препоръча на румънските потребители да не използват Фервекс, дори да имат запаси от препарата вкъщи, а да изберат заместител, докато проверката не бъде приключена.

Фармацевтичната компания уточни за агенция Медиафакс, че според събраните досега данни бактерията присъства в съдържащата се в препарата захароза. „Бристъл-Майерс Скуиб“ посочи, че изтегля от пазара всички продукти, съдържащи същия източник на захар. Компанията увери, че ще продължи разследването на проблема и ще представи нови данни, веднага щом бъдат налични.

Медикаментът Фервекс се препоръчва за симптоматично лечение на настинки, различни форми на ринит, грипни състояния, висока температура, мускулни болки и други, отбелязва „Ромъния либера“.
Източник:dnes.bg