Депутатът от „Коалиция за България“ Георги Кадиев поиска оставките на Делян Пеевски и на Сергей Станишев в ефира на „Нова телевизия“, а след това написа позицията и във „Фейсбук”.

Това са двете условия да бъде спасено правителството на Пламен Орешарски, заяви той и допълни, че това трябва да се случи „днес или утре“.

Той коментира, че лидерът на БСП Сергей Станишев на няколко пъти заявил по време на срещата на групата, че ако не подкрепим изборът на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, правителството ще падне. За Кадиев обаче този аргумент не е състоятелен и той е бил против. На заседанието на парламентарната група против идеята са гласували 16 депутати, а 8 са се въздържали.Румен Петков също поиска главата на Станишев.

 

„Сергей Станишев трябва още днес да обяви оттеглянето си от поста председател на БСП, защото той пряко се ангажира с избора на Делян Пеевски”, каза той пред Агенция „Фокус”.

Изборът на Делян Пеевски е изключително груба грешка от страна и на самия Делян Пеевски, и най-вече от страна на социалистическата партия и нашия председател Сергей Станишев. Още вчера изрично подчертах, че тук трябва да говорим заотговорност. В телевизионно интервю вчера Станишев каза, че знае как се носи отговорност, каза Петков. Днешното оттегляне на г-н Пеевски е една много мъжка постъпка, защото той видя какви са обществените нагласи, видя какво напрежение предизвика това парламентарно решение и според мен от гледна точка и на институциите, които са ангажирани с интересите на националната сигурност, и от гледна точка на интереса на общество и държава, той взе правилното решение да се оттегли. Така или иначе вчера бяхме свидетели на едно изключително мощно изригване на обществото срещу БСП. У мен остава впечатлението, че Сергей Станишев лично е мотивирал чрез натиск министър-председателя да направи предложението за г-н Пеевски в пленарна зала, посочи Румен Петков. stanishewТака че ако Станишев иска да запази остатъците на човешко и политическо достойнство, това е личен негов въпрос, разбира се, трябва да се оттегли, каза още Петков.
„Голям грях направихме спрямо хората. Простете!“, написа и депутатът от БСП Димчо Михалевски в социалната мрежа „Фейсбук“. Михалевски, който въпреки острата си реакция пред парламентарната група на БСП, гласува „за“ Делян Пеевски да оглави ДАНС, споделя пред „приятелите си“ в мрежата, че „лично ме е срам от решението ни вчера“.

„Сигурен съм, че ако искаме да си върнем държавата и хората да се чувстват нормално трябва да прекратим престъпната схема наложена от Бойко Борисов и Цветанов. Още по-сигурен съм обаче, че това не може да стане с подобни на техните методи. Вчера нанесохме най-голямата обида на хората работещи в сигурността. Трябва асиметрични методи на методите на ББ и ЦвЦв. Така е и по-честно и по-демократично. Лично ме е срам от решението ни вчера. Голям грях направихме спрямо хората. Дано времето и работата ни, ни дадат мъничък шанс да се реваншираме. Простете!“, написа Михалевски.

Източник:dnes.bg