Моряци от задържания през миналата година кораб „Свети Николай” твърдят, че са станали свидетели на отвратителна гавра с българския флаг

На 15 август корабът беше щурмуван в открито море от група за специални операции, а 31 човека бяха арестувани, от които 21 българи.

Моряците разказват, че малко след началото на специалната операция флагът на България е свален, макар че това е територия на българска юрисдикция. По-късно със знамето ни са извършени отвратителни гаври, за които българите говорят с половин уста, като споменават, че то е използвано вместо парцал, както и по други отвратителни начини.zname

Тези признания идват едва девет месеца след въпросните събития, което не е никак необичайно. Арестуваните български моряци са настанени в три различни затвора в Мадрид, където са в пълно неведение за бъдещата си съдба и не са особено словоохотливи. Делото не търпи никакво развитие почти година, а на моряците все още не са им предявени обвинения, макар че всички са обвиняеми по случая.

Преди броени дни един от задържаните българи беше освободен срещу парична гаранция от 10 000 евро. Това е третият механик Атанас Георгиев, който вече се прибра у дома в Бургас. Други двама наши сънародници също са освободени срещу парична гаранция, но те нямат право да напускат територията на Испания.

Източник:razkritia.com