Българският талант Григор Димитров спечели първата си титла от турнир под егидата на ATP, след като вчера обърна световния номер 3 Давид Ферер с 2:6, 6:3, 6:4 на финала в Стокхолм. 22-годишният хасковлия затвори мача още при първата си възможност, за да триумфира след 2 часа и 14 минути битка на корта.

 

Така Гришо за пореден път пренаписа историята на родния тенис, превръщайки се в първия българин, печелил ATP турнир. Димитров също така стана осмият тенисист с първа титла в тура през 2013 година.

 

Финалът в Стокхолм бе втори за Григор, като балансът му в това отношение вече е 1:1, след като в началото на годината българинът загуби от Анди Мъри мача за титлата в Бризбейн.

 

Отскоро Гришо е с нов треньор в лицето на известния австралийски специалист Роджър Рашийд. Преди това Димитров тренираше в академията „Go to Great“ именно в Стокхолм. След историческата си първа титла в шведската столица, Григор даде интервю за официалния сайт на ATP, в което коментира как се чувства след първата си титла.gri6o

– Какво е чувството да държиш първия си трофей от турнир на ATP?

– Несъмнено това бе нещо ново за мен. Бях много объркан и все още съм. Много съм щастлив. Това означава много за мен и за екипа ми, както и за всеки, който ме е подкрепял през годините – семейството ми, приятелката ми и всички близки.

– Колко SMS-a получи след финала? Има ли някои, които са специални?

– Най-специалните бяха тези от семейството и приятелката ми. Досега съм получил повече от 30 съобщения. Приятно е.

– Какво е чувството да си първият българин, печелил титла от турнир на ATP?

– Това е голям успех не само за мен, но и за България. Сънародниците ми имат нужда да видят, че всеки може да успее. Щастлив съм, че успях да постигна нещо подобно. Надявам се, че хората в България оценяват успеха ми и че това ще мотивира младите тенисисти да работят още по-усилено.

– Беше ли нервен да излезеш срещу състезател, за който това беше 40-и финал?

– Не знаех това. Бях леко нервен, но по-малко, отколкото в първия си финал в началото на годината в Бризбейн. Беше много приятно, тук наистина се чувствам добре приет. Харесвам много турнира в Стокхолм, той е един от любимите ми.

– Научи ли нещо от първия си финал, където игра с друг номер 3 в света – Анди Мъри?

– В Бризбейн бях много припрян. Мислех само как да печеля точки. Този път, знаех, че трябва да остана в мача. Играх срещу страхотен съперник. Не знам как се чувства Ферер, но аз ще помня тази победа до края на живота си.

– По пътя към финала загуби само един сет. Какво направи, за да запишеш пет победи в рамките на една седмица?

– Опитах се да бъда постоянен през цялата седмица – с тренировки, подготовка. Това наистина ми помогна. Треньорът ми Роджър Рашийд също направи много неща за мен. Мисля, че много помага, ако си добре организиран и си създал необходимата за това структура.

– Това бе първата ти седмица заедно с Роджър Рашийд. Какво направи той през това време? Изненадан ли си от този толкова бърз успех?

– Помня, че първото нещо, което направихме, бе да отидем във фитнеса. За мен е удоволствие да бъда с него и е много приятно, че връзката ни започна турнирна победа. За мен това е нещо ново. Просто се опитахме да работим върху основните неща и да се съсредоточим на какво да наблегнем според съперниците. Очевидно има някакъв ефект.

– През миналата година завърши в топ 50 на световната ранглиста за първи път, а сега си на път да влезеш в топ 20. Какви бяха целите ти в началото на сезона?

– Всъщност в началото на сезона целта ми беше да стигна до топ 20. Един ден може да промени всичко. До края на годината ми остават още два турнира. Ако продължа да се представям добре, имам добър шанс да вляза в топ 20. Ако това не не случи – няма да бъда разочарован, като се има предвид какво направих през тази година.

– Кои са любимите ти настилки и кои смятащ, че са силните страни в играта ти?

– Харесва ми да играя на твърди кортове. На закрито също. Няма слънце, няма вятър, всичко е постоянно. Разбира се, настилката може да бъде и коварна. През тази седмица аз използвах сервиса си, движех се много по корта, форхендът ми също беше много добър. Това са неща, върху които работя. Приятно е, когато усилията се увенчават с резултати. Разбира се, ще се опитам да променя още няколко неща и да направя следващата стъпка.

– Кой играе водеща роля в развитието ти и ти помага в кариерата? Кои бяха любимите ти тенисисти, когато бе малък?

– Баща ми ме научи как да играя тенис. Дължа всичко на него. Много съм гледал Пийт Сампрас, Андре Агаси и Роджър Федерер. От малък играя с една ръка, ето защо фокусирах вниманието си върху тези играчи. Моят стил напомня за техните. Никога обаче не съм искал да копирам някого. Искам да имам свой собствен стил. Начинът, по който играя в момента, е начинът, по който ми харесва да играя. Искам нещата да продължават по този начин и да се развивам.

Източник:inews.bg