Европа даде ясен знак, че липсва доверие към кабинета „Орешарски“.

Брюксел прие повече от хладно премиера Орешарски и само в името на дипломацията не хлопна вратата под носа му, предава Faktor.bg. Не заради личността на премиера, а заради това, с какви скандали тръгва неговото правителство, европейските партньори изпращат знак  на политиците, да осъзнаят своята отговорност. Според наблюдатели, още преди старта на правителството, липсата на доверие както в страната, така и в Европа, предопределя бързия край на кабинета „Орешарски“.

Брюксел посрещна първата официална визита на премиера със скандирания „Мафия“ и „Оставка“. Българите, работещи в европейската столица изразяват съпричастност към събитията в родината си, коментират тамошни медии.

Премиерът Орешарски се опита да намери подкрепа за своя кабинет в Европейската комисия, но не можа да намери някой европейски политик, който да одобри неговите първи стъпки.oresharski

Европейските партньори са обезпокоени от общата ситуация в страната и споделят притесненията на гражданите от избора на шефа на ДАНС, в прав текст заяви Жозе Мануел Барозу след срещата си с премиера. Вълната от протести и искания е симптоматична за нивото на спазване на законите в България и ЕК ще продължи мониторинга по отношение на правосъдие и вътрешен ред. Това е единственият начин да се помогне, смята Председателят на Европейската комисия. Барозу е призовал политиците в у нас да осъзнаят своята отговорност и да направят съответните крачки. Според източник на Faktor.bg, за европейците би било приемливо едно коалиционно правителство на БСП и ГЕРБ, без представители на партии като ДПС ,  и Атака, което означава, Орешарски скоро ще си ходи.

Източник:razkritia.com