Заради ВЕИ сектора хиляди работници от енергийния сектор ще останат без прехрана. Това стана ясно от думите на лидера на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев пред TV7. Той обясни, че заради излишъка на тока, причинен от безкрайно многото договори със зелените централи, хиляди миньори предстои да бъда съкратени, тъй като няма кой да купува въглища. Освен хората от мините без работа ще останат служителите на свързаните с тях предприятия.

Той предупреди, че от сектора са в стачна готовност.

Синдикалният шеф информира, че има напрежение и в БДЖ, които са във фактически фалит. Парите в здравеопазването също свършват, коментира той.

От думите на Тренчев стана ясно, че заради протестите правителството не може да реализира така нужните радикални реформи, за да се стабилизира страната и да заработи икономиката. ten4ev

Синдикалният лидер подчерта нуждата от свикване на Велико народно събрание (ВНС), което да изработи нова Конституция. Според него неработещата съдебна система може да заработи само с нов основополагащ закон. Тренчев коментира и изказването на президента Росен Плевнелиев, че за момента не е нужно да се свиква ВНС. „След тази, глупост, която той изтърси за 10-годишен мандат, той не ме интересува”, каза шефът на „Подкрепа”.

Според Тренчев ползата от „Южен поток” ще бъде само от това, че български работници ще участват в изграждането на тръбата.

Профсъюзният лидер добави, че подкрепя мерките на кабинета „Орешарски” за връщането на швейцарското правило при определяне на размера на пенсиите, както и предвидените социални мерки. Той изрази притеснението си, че няма пари за тях.

Източник:inews.bg