Image_2082047_128

Елица – 11-годишната дъщеря на Силвия Лулчева, не разбира какво се случва и защо майка стои пред парламента. „Нормално ли е престъпник

да отговаря за сигурността на гражданите?“ – така започва да обяснява актрисата ситуацията в страната. А Елица я прекъсва: „Може би човекът има нужда от втори шанс, дайте му възможност.“ Друго дете, след като чува всички неприлични възгласи на протеста, спонтанно казва: „Как е възможно да крещиш така? И като не сте доволни от този човек, му напишете имейл или му се обадете по телефона.“ „Хората свирят, защото са против политическата глухота“, обяснява Силвия Лулчева мотивите си да излезе на улицата.

Ивайло Захариев, който играе главната роля в сериала “Под прикритие”, би ходил всеки ден на протестите, ако можеше. “Досега съм бил 3 пъти, защото бях на турне и не успях да присъствам на другите”, обяснява той.

Прави го не сам, а със съпругата си и 4-месечния им син Филип. Дори слагат на количката му надпис “Искам шанс за нормален живот в България”.

Бебето не се притеснява от шума, а напротив. Един ден дори заспива в количката си. “Писна ми да ни третират като идиоти. Протестирам заради наглостта им. Трябва да се промени Изборният кодекс и да влязат млади хора в парламента”, обясни Захариев.

Най-малката от сестрите Малееви – тенесистката Магдалена Малеева носи 10-мечната си дъщеря Нина в слинг – мексиканска техника за носене на бебе в голям шал. Двете са сред протестиращите хора на “Орлов

мост” и държат бял балон на който пише “#Мирен протест”.

Модният дизайнер Жоро Пентаграма, съпруг на бившия модел Юлияна Кънчева, протестира на улицата.

Актьорът Явор Бахаров е сред протестиращите пред парламента в

третия ден от митинга.

Албена Павлова – актрисата от „Столичани в повече“, се включва в протеста от третия му ден. Следобед е на йога тренировка със своя приятелка, която казва внезапно: „Айде да отидем и ние.“ Така с розов йога килим в раницата Павлова обикаля заедно с протестиращите. „Тези хора не искат нещо лично за себе си и това прави протеста вдъхновяващ и заразителен. Попаднеш ли веднъж – на следващата вечер непременно отново си там.“

Съвсем случайно плакатът с надпис “Олигархия” попада в ръцете на актьора Иван Панайотов, който стана познат покрай сериала “Столичани

в повече”. Миналата събота той се качва върху Паметника на Цар Освободител, за да види има ли много хора на протеста. И там горе непознат му подава транспаранта. Панайотов ходи на протестите със свои колеги от НАТФИЗ.

Радиоводещият на “Дарик” Драгомир Симеонов всеки ден се включва в

протестите още от първия ден. “Гледам на протестите като на вид обществено градинарство: новият плод няма да се появи от днес за утре, но преди да обърнеш пластовете и да разкопаеш почвата, не можеш да очакваш семената на промяната да покълнат. Ето защо не съсредоточавам очакванията си от протестите в краткосрочен план, но и не смятам да чакам вечно”.

Всеки ден по няколко часа на площад “Независимост” е и Мира Добрева със съпруга си Георги Торнев. С тях обичайно е и синът им Жорко, който през август ще навърши 5 г., но сега е на училищен лагер. “Трябва да се промени системата и тези, които удобно са се настанили в нея. А това няма да стане, ако си стоим вкъщи. Вчера едно бебенце с памперс

проходи на жълтите павета – това са най-важните ни лозунги – децата”, казва водещата на БНТ.

Режисьорът Камен Донев заедно със съпругата си Петя е също е сред познатите лица от протестите в София. Ходи всеки ден, когато ангажиментите му позволяват. “Искам да се променят най-вече моралът и чувството за отговорност на управляващите” – каза той и добави – В политиката бих влязъл само като консултант например, ако някой се нуждае от мнението ми.”

В първия ден на протеста в Бургас се включиха и актьорите Калин Врачански и Невена Бозукова. Освен че играят заедно в постановката “Смях в залата”, те почиват заедно на морето. “Вдигнах се и отидох на протеста, защото смятам, че така не е редно – да ни имат за глупави и неразбиращи нашите политици”, обясни Невена.

Певицата Аксиния Ченкова по време на третия ден от протестите. Вече е ходила 4 пъти със свои приятели. “Сред хората виждам работещата класа. Мотивът ми да изляза е, че искам нови избори с нови правила – промяна на Изборния кодекс и мажоритарен вот”, казва Аксиния.

източник: 24chasa.bg