deputati

Средно 4751 лв. на месец са харчовете от бюджета на Народното събрание за един депутат. Това показва изчисление на „Труд“ на база основната заплата на избраниците, добавките към нея за ръководни постове  в парламентарните групи и постоянните комисии, парите в размер на 2/3 от заплатата, които всеки от тях получава за организация на приемни, сътрудници и други разходи. С промени в правилника сега се очаква тези пари да се отчитат редовно. Досега нямаше такова задължение.

До края на 2009 г. досега избраниците замразяват основния си доход, който по правилник се изчислява на база три средномесечни заплати в обществения сектор на 2196 лв. Председателят на парламента взема добавка от 55% от сумата за поста си. Шефовете на парламентарни групи и на постоянни комисии получават добавка от 35% или 768 лв. Бонусът за отговорностите на заместниците им са в размер на 25% от основната заплата, или 549 лв.

Депутатите имат право и на възстановяване на разходи за гориво, ако пътуват до избирателните райони с лични автомобили. Според сметката за 2012 г., ако всички 240 избраници ползват тази опция поравно, то парламентът би им възстановявал по 323 лв за гориво месечно.

източник: pik.bg