Ако правителството подаде оставка, за 2014-а няма да има бюджет на държавата. Това означава замразени пенсии, неувеличени майчински, никакви плащания към бизнеса, липса на пари за младежката заетост, стопиране на еврофондовете. Това предупреди депутатът от ПГ на Коалиция за България Корнелия Нинова.

Срещу това възрази колегата ѝ от ГЕРБ Даниела Дариткова, с която коментираха ситуацията пред bTV. Дарикова смята, че има достатъчно време, защото бюджетът се приема през октомври.

Според Нинова, ако се сбъдне другият вариант и правителството не подаде оставка, ще бъде изпълнен планът „Орешарски“, който вече е внесен под формата на различни законопроекти.

Предвижда се замразяване на пенсионната възраст и въвеждане на швейцарско правило, намаляване на сметките за ток, пари за насърчаване на бизнеса да наема млади хора.

Корнелия Нинова бе категорична, че в този момент предсрочни избори ще са вредни за България.

Вчера председателят на парламента Михаил Миков обяви в извънредно съобщение, че е поискал помощ от МВР. „Искане на помощ не означава употреба на насилие. Надявам се, че изобщо няма да се стигне до това“, каза Нинова. Тя обясни, че помощта от МВР се иска, за да се гарантира свободният достъп на депутатите до парламента. Предвижда се зоната за сигурност да бъде разширена и протестиращите ще трябва да стоят по-далеч от парламента.ninova

Според Даниела Дариткова от ГЕРБ парламентарното мнозинство е делегитимирано и неефективно. „Заради това ние отказахме да участваме в заседанията на това Народно събрание, защото е ясно, че то не може да изпълни задачите, заради които беше подкрепен кабинетът „Орешарски“, каза тя. По думите ѝ ГЕРБ може предложи въвеждането на преференциален вот, но в рамките на 5% от избирателите в даден регион.

Даниела Дариткова бе категорична, че ГЕРБ ще подкрепи заседание на парламента, само когато има намерение за подаване на оставка от правителството и насрочването на предсрочни парламентарни избори и промяна на изборното законодателство.

От своя страна Нинова критикува колегата си от ГЕРБ и я обвини в лъжа, като обясни, че обсъждане на изборните правила вече има. Дариткова се аргументира, че обсъждането е под ръководството на Мая Манолова, която била активен участник при гласуването на предишния регламент. „А, не, не, не преписвайте на Мая изборния кодекс на Фидосова, моля ви. Това е абсурдно“, отговори Нинова, като добави, че парламентарната комисия ще гледа изборните правила днес. Тя припомни, че Коалиция за България предложи 9% преференция в предишното НС, но предложението бе отхвърлено с гласовете на ГЕРБ и РЗС.

Източник:inews.bg