Човешката дейност необратимо и заплашително води до промени в климата. Австралийските власти предупреждават, че повечето фосилни горива трябва да останат в земните недра, тъй като изгарянето им ще предизвика климатични промени, които биха поставили под въпрос съществуването на нашето общество.

Според австралийската Комисия за климата изгарянето на фосилни горива като въглищата е основният фактор за климатични промени, предаде БТА.

klimat

Изгарянето на всички резерви фосилни горива ще доведе до безпрецедентни климатични промени, които ще са толкова сериозни, че биха застрашили съществуването на обществото такова, каквото го познаваме, се посочва в доклада.

Според авторите на изследването е очевидно, че фосилните горива трябва да останат в земните недра и да не се пристъпва към използването им, са установили авторите на изследването.

Повечето страни, сред които Австралия, смятат, че евентуалното повишаване на температурите с над 2 градуса по Целзий ще е прекалено голямо. За да се осигури обаче стабилен климат, трябва да се намалят емисиите въглероден диоксид.

Изводът е, че ще е нужно около 80% от резервите фосилни горива да останат в земята.

Източник:inews.bg