Бензиностанции по новите участъци на автомагистрала „Тракия“, която ще бъде открита в пълната й дължина в следващия понеделник (15 юли 2013 г.), няма да има. Така пътуващите по магистралата ще трябва да преминат близо 180 км, без да могат да заредят с гориво, стана ясно от думите на изпълнителния директор на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров пред „Нова Телевизия“.

Той обясни, че първо трябва да бъдат направени анализи на възвръщаемостта на средствата, които трябва да бъдат вложени в изграждането на бензиностанции. „Строителната цена е висока, а автомагистрала „Тракия” не е особено натоварена, особено през зимния период“, допълни Лазаров.

Все пак той уточни, че на всеки изход на магистралата ще има табели на колко километра е най-близката бензиностанция.

„Интерес от инвеститори за строителството на бензиностанции има. Ние сме издали няколко разрешителни, но на този етап не е стартирало строителството на нито една бензиностанция.

benzin

Това е въпрос на частно инвеститорско решение и въпреки че ние наистина искаме да има места за отдих, почивка и зареждане на гориво, ние не можем да влияем върху процеса“, коментираха от пресцентъра на пътната агенция.

От пътната агенция отказаха да съобщят имената на компаниите, които са получили разрешително за строителство на бензиностанции край новите участъци на аутобана. Припомняме, че още миналата година Investor.bg писа, че има общо 7 желаещи, които искат да изградят бензиностанции около новите трасета на магистралата.

Предвижда се обаче по новите участъци на „Тракия“ да бъдат поставени общо 44 екотоалетни. Стойността на този проект е 140 хил. лева, а договорът е за две години, уточни Лазаров.

„Дори и да бъдат изградени бензиностанции, тези тоалетни ще бъдат преместени на места, където има нужда от тях”, добави той.

Източник:dnes.bg