Банките да внимават с намаляването на лихвите по кредити и заемите с фиксирани лихви. За това предупреди управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров на конференция, цитиран от Дарик радио. По думите му може да се очаква, че в световен мащаб ще има обръщане на тенденцията, което ще дойде и у нас. В същото време трябва да се пазят и интересите на вложителите, особено след този „нелеп“ данък върху лихвите по срочните депозити, който бе въведен от началото на годината, допълни Иван Искров.

„Искам да обърна внимание, че започва затягане на паричната политика, тоест в стремежа си банките да се конкурират и понеже са свръхликвидни и искат повече да кредитират и да имат нови клиенти, трябва да внимават с по-нататъшното понижаване на лихвите по кредитите.

bnb

От една страна, крадитополучателите винаги ще искат по-ниски проценти, но от друга страна, трябва да държим сметка за интересите на тези, които финансират баланса – вложителите, които пък винаги отчитат и инфлацията, а ако щете, и този нелеп данък върху лихвите, въведен от 1 януари, и случващото с световен мащаб“, коментира Искров.

Той обърна внимание на колегите си в банките, че трябва да бъдат внимателни и по отношение на продуктите с фиксирана доходност, тъй като затягане на паричната политика и връщане на тренда на нарастване на лихвените проценти в световен мащаб вероятно бавно, главно чрез рисковата премия на страната и чрез всички други фактори, влияещи на цената на пасивите, ще се отрази и върху цената на финансиране на българските банки, откъдето банките, които са в силна конкуренция, трябва да „внимават да не прекалят“ с продуктите с фиксирани лихви.

Иван Искров бе категоричен, че в момента банковата система у нас е стабилна и има много добри показатели. Управителят на БНБ допълни, че банките могат да подпомогнат икономиката с финансиране, но „това е като при тангото – трябва да имаш партньор“. Просто няма как да се случи по-голям ръст на кредитните портфейли и да започне да расте по-сериозно и банковият сектор, докато не бъдат преодолени и някои проблеми в реалната икономика, каза управителят на БНБ.

Източник:pik.bg