Парламентът отмени избора на Делян Пеевски за председател на Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС). За решението гласуваха 128 депутати, без против и въздържали се,а дебатите преди около казуса продължиха около час.

Преди това депутатите приеха седмичната си програма.

Парламентарната група на ГЕРБ не присъства в пленарната зала, след като вчера лидерът й Бойко Борисов обяви, че напускат парламента и ще се връщат само за гласуване на промените в Изборния кодекс.

Миналия петък премиерът Пламен Орешарски предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС. Последваха масови протести срещу скандалния избор. В същия ден президентът Росен Плевнелиев заяви, че доверието му къмкабинета „Орешарски” е изчерпано и настоя парламентът да преразгледа решението за избора на Пеевски като председател на ДАНС.

Самият Пеевски се оттегли от ръководния пост в ДАНС с отворено писмо в събота. Въпреки тази стъпка протестите не стихват.
parlamentВ социалните мрежи хората се заканват, че протестите ще продължат и ако Пеевски се върне на работа в парламента като депутат от ДПС. От ГЕРБ обещаха да сезират Конституционния съд, ако Пеевски отново стане народен представител.а 14 юни премиерът Пламен Орешарски предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС. Парламентът гласува и одобри кандидатурата му. Решението обаче провокира масово недоволство и десетки хиляди граждани излязоха на протест пред Министерски съвет. Президентът Плевнелиев в същия ден заяви, че доверието му към кабинета „Орешарски” е изчерпано и настоя НС да преразгледа решението за избора на Пеевски като председател на ДАНС.

На следващия ден Делян Пеевски се оттегли от ръководния пост в ДАНС. Той разпрати до медиите открито писмо, в което обясни, че е приел да изпълнява отговорностите на председател на ДАНС в името на гражданите, обществото, държавата. „Пак в тяхно име съм готов да приема Решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени Решението за избирането ми. Този акт е израз на общата отговорност – моята, на премиера Пламен Орешарски и на председателите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан”, посочи той. Часове по-късно кандидатурата на Делян Пеевски беше оттеглена.

Източник:dariknews.bg