Не е нормално в момента двата блока на АЕЦ Козлодуй едва да работят, защото някой е подписал договор, че трябва приоритетно да се изкупува скъпата електроенергия. Това каза пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след първата копка на Икономическа зона София – Божурище.

„Няма повече такова нещо. Стига на тази политика – каза Стойнев. Трябва да кажем стоп и отново да спечелим доверието на българските граждани.“

„Оттук нататък, докато аз съм министър на икономиката и на енергетиката, е необходимо да има сметки – такива, които отговарят на истината, които са достъпни за българските граждани и, разбира се, най-вече тази скъпа електроенергия е възможно да бъде изнасяна. Защо не се изнася тази енергия, защо трябва българският народ да понася тази енергия“, заяви Стойнев.

„Цената на електроенергията е един от основните приоритети в моята работа, но освен това държа да отбележа – икономиката е срината“, каза той.

stoi4ew

Повече отвсякога ни е необходима политическа стабилност, каза още Стойнев. „Кой чуждестранен инвеститор мислите, че ще инвестира в държава, в която има политическа нестабилност? Както чуждестранните, така и българските инвеститори искат политическа стабилност. И българският бизнес също иска политическа стабилност. Затова апелирам към успокояване на страстите“, заяви той.

„Сутринта имаше изявление на министър-председателя – да, ще има нова кандидатура за шеф на ДАНС. Но най-важното за хората, е поминъкът. Хората искат да работят и да получават достойни доходи. Трябва да ни оставят да работим, за да можем да докажем, че можем да изпълним този наш ангажимент“, каза министърът.

„Ако не го изпълним – да, готови сме да си подадем оставката, но вярвам, че с първите си действия ние ясно показваме, че имаме наистина необходимата воля, желание и амбиция да променим начина на правене на бизнес и най-вече – да променим живота на българските граждани“, допълни Стойнев.

Той подчерта, че в икономическата зона ще бъдат открити нови работни места: „Ние сме обещали на хората да се разкриват нови работни места и ще следваме тази политика.“

По негови думи 5% намаляване в цената на електроенергията е реалистично: „Вие разбирате ли, че в момента някой е подписал дългосрочни договори и най-скъпата електроенергия се изкупува приоритетно? Защо не се изкупува примерно електроенергията приоритетно от АЕЦ „Козлодуй“, от ТЕЦ Марица Изток 2, които са държавни, които са построени с парите на българския народ, а се изкупува електроенергията от ВЕИ-тата и от заводските централи? Тези договори са законни. Проблемът е, че те са в ущърб на българското общество и моята воля е начинът на формиране на цената за крайния потребител да бъде променен“, заяви министърът.

Стойнев посочиочнало предоговаряне на цените с производителите на електроенергия. „Или ще се направят нужните отстъпки, или потъваме заедно. Потъваме заедно или изплуваме заедно“, каза той.

Източник:24chasa.bg