„Какво толкова е станало?“ Този въпрос е отправил към полицаите таксиметровият шофьор в момента на задържането си, пише „Телеграф“. Вечерта на 10 юли мъжът рани 12 души на Цариградско шосе, като малко по-късно от удара с автомобила почина млада жена, а 6-годишно дете още се бори за живота си.

„В досието на Михаил Куртев няма нищо обезпокояващо“, заявява в интервю за изданието работодателят му Людмил Лазаров. „Той има шофьорска книжка от 1997 г. таксиметров водач е от 2001 г. Не искам да го оправдавам, но оттогава насам няма нито едно произшествие“, категоричен е Лазаров. В най-кратки срокове фирмата ще започне контрола с мобилните групи по улиците. Ще започнат денонощни проверки за алкохол, обещава собственикът на таксиметровата компания.

Справка от КАТ сочи, че Куртев има общо седем акта за различни нарушения в шофьорското си досие, допълва по темата“Труд“. През 1998 г. той бил заловен да кара пиян с 2 промила алкохол. Тогава е бил 19 – 20 годишен и се разминал без присъда, а само с глоба и отнемане на книжката.taxy

Междувременно на първа страница „Монитор“ уточнява пияният таксиджия бил зарязан от съпругата си алкохолик. Именно раздялата с любимата му го подтиквала все по-често към чашката. Най-вероятно така е станало и във фаталната сряда вечер.

Тогава Михаил бил в „Дружба“, където живеел при възрастните си родители, след като отново останал ерген. Малко след 20 часа вечерта той се качил на таксито си и подкарал с мръсна газ към центъра на София. През целия път шофирал агресивно, като изпреварвал колите и карал в насрещното.

„Тотален контрол за шофьорите в обществения транспорт.“ Затова призовава в своя коментар за „24 часа“ Владимир Тодоров, от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. „Ясно е, че на всяка спирка не може да сложим катаджии, но може да се сложат камери. И ако днес този водач нарушител мине два пъти по „Цариградско шосе“ и на 10 места го засекат камерите в нарушение, и получи за тези 10 места по 100 лв. глоба, 1000 лв. ще трябва да извади само за един ден за глоби. Което ще има много сериозен ефект.

Столична община да сложи укрепления на тези спирки. Общината трябва да направи спешно още нещо – на тези, които искат да си правят гонки, да им уреди подходящ терен извън града. Тази тема се обсъжда от 7-8 години, но нищо не се е променило“, изтъква Тодоров.

Трагедията предизвика и Румънеца и Енчев да призоват за бойкот на такситата.

Източник:dnes.bg