Международната правозащитна организация “Репортери без граници” са обезпокоени от новото предложение на кабинета “Орешарски” за шеф на ДАНС.

Причината от “Репортери без граница” да са обезпокоени е, че през 2009 г. гръмна скандала с подслушването на бг журналисти в разработката “Галерия”. Тогава един от основните замесени бе Владимир Писанчев – човекът, който гласят за шеф на ДАНС. Самият премиер Пламен Орешарски потвърди, че Писанчев е сред номинираните.

От международната организация апелират към българския парламент и правителство да разгледат много внимателно кандидатурите за директор на ДАНС и да изберат онзи, за който няма съмнително минало. За Владимир Писанчев обаче не може да се каже, че му е чиста работата, след като бе замесен в аферата със следените журналисти, пишат от сайта “Бивол”, позовавайки се на публикуваното комюнике от “Репортери без граница”.dans

В него пише още как преди време тогавашният премиер Бойко Борисов заявява, че ако иска може да направи разработка на всички журналисти, след като гръмна скандала около досието “Буда”.

Също така не само от Международната правозащитна организация са обезпокоени от случващото се в България, но и от Европейската комисия, от която страната ни получи критики за медийната зависимост, борбата с корупцията и организираната престъпност, както и проблемите в правосъдната система.

Източник:razkritia.com