Некоректното представяне на информацията за невъзстановен ДДС цели оправдание на допълнителните харчове, които ще бъдат предложени в актуализацията на бюджета.

Това заяви пред „Фокус“ Владислав Горанов, депутат от ПГ на ГЕРБ и бивш заместник-министър на финансите в правителството на Бойко Борисов.

В петък пред народните представители министър-председателят заяви, че реалният размер на неразплатения ДДС към средата на тази година е 776 млн. лева, което било три пъти повече от обичайното равнище и актуализацията на бюджета ще е знак към бизнеса, че ще му бъде изплатено всичко дължимо.

„Представената информация от премиера Орешарски, Корнелия Нинова и Лютви Местан явно е плод на нескопосан пиар за оправдаване на актуализацията на бюджета. Начинът, по който манипулативно се представя информацията за невъзстановения данъчен кредит по ДДС, меко казано е некоректен“, каза Горанов.plam,e

По думите му всеки месец фирмите декларират данък за възстановяване и има определен срок  този данък да бъде възстановен.

„За случаите, в които се налага ревизия, има и Данък добавена стойност, който е в забава, и който се възстановява след изтичането на определени процедури от страна на органите по приходите. Във вчерашното изказване беше направен опит да се представят двете числа едновременно, т.е. – регулярното, декларирано за възстановяване ДДС, и задържаното ДДС, което не е възстановено, докато не изтекат определени процедури от гледна точка на НАП.

Двете суми заедно вероятно към вчерашна дата са в размер, в който Пламен Орешарски ги представи, но това далеч не е съпоставимата сума, за която обикновено се говори. Не случайно преди дни финансовият министър Чобанов каза, че невъзстановеният ДДС към края на юни е 315 милиона лева. Учудващо за нас е  защо се търси точно този метод за оправдаване на допълнителните разходи, които искат да направят, след като предварително е ясно, че и за месец юни бюджетът ще бъде на излишък“, каза Владислав Горанов.“Според нас единствената цел на подобни изказвания е да внуши, че има сериозни проблеми в публичните финанси, за да оправдае желанието на новата тройна коалиция за сериозни допълнителни харчове, които скоро ще видите представени в проекта за актуализация на бюджета“, добави Горанов.
Източник:dnes.bg