Вицепремиерът Зинаида Златанова и зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова набелязаха насърчаването на предприемачеството и осигуряване на трайна заетост като основни приоритети за справяне с младежката безработица у нас. Това се случи по време на отворената дискусия „Младите имат думата“.

България получи 100 млн. евро по програмата „Гаранция за младежта“, които ще бъдат инвестирани в кариерна ориентация и придобиване на ключови компетенции, обясни Златанова.rabota Тя призова младите хора да се включат активно в процеса на набелязване мерките, необходими за справяне с безработицата, тъй като е важно да бъдат реалните проблеми, за да се стигне по най-краткия път от образование до първа работа. Според нея ключово в момента е прозрачността и диалогът със заинтересованите страни да се превърнат в практика при формирането на политики.
Вицепремиерът изтъкна, че добре разработените браншови организации у нас могат да помогнат за допълнителна квалификация на висшистите. Тя призова Министерство на образованието да бъде активно, за да получават българските младежи добро образование, тъй като 90% от безработните в момента млади хора са без висше образование.

Източник:economy.bg