Петима, получавали подкупи за издаване на експертни решения на ТЕЛК, са задържани в полицейския арест в Стара Загора, съобщиха от МВР.

Разследването на криминалисти от сектор „Противодействие на икономическа престъпност” в ОДМВР – Стара Загора и дознатели от ГД „Национална полиция“ започнало след сигнал. В хода на оперативните действия сигналът бил потвърден и под ръководството на Специализираната прокуратура вчера стартирала операция, в която били включени служители от две районни полицейски управления.

На място са задържани трима членове на ТЕЛК, секретарката на комисията и посредник. По първоначални данни те получавали подкупи срещу издаването на експертни решения на комисията. В повечето случаи рекетът бил свързан с освидетелстване на непълнолетни с диагноза „астма“.podkup

При предприетите претърсвания в служебните им помещения, както и на пет адреса в града са открити и иззети 4600 лв., 1950 евро, златни накити, фалшиви медицински документи, лаптоп и други вещи, съотносими към престъпната дейност. Разпитани са множество свидетели.

За срок до 24 часа за задържани М.Ж. /70 г./, Н.Т. /54 г./, Н.К. /59 г./, 58-годишната Д.Р. и посредникът Е.К. /42 г./. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Специализираната прокуратура, мярката им за задържане е удължена на 72 часа.

Очаква се на задържаните да бъде повдигнато обвинение.

Източник:dnes.bg