Рано тази сутрин, изненадващо, в канцеларията на парламента бе внесено искане от главният прокурор за отнемане имунитета на депутата и председател на парламентарната група на “Атака”, г-н Волен Сидеров. Повод за искането е бил сигнал подаден в прокуратурата от полицай Тодор Тодоров, служител във външната охрана на парламента. В сигналът на полицая е  описана хулиганска проява от страна на депутата придружена с посягане на длъжностно лице, като е приложен и видео материал документирал случката. Искането изненада мнозина, тъй като се очакваше да бъде поискан имунитета на бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов, но в писмото си до депутатите от 42-то Народно събрание главният прокурор Сотир Цацаров подчертава, че действията на г-н Сидеров представляват пряка заплаха за държавността в настоящия момент, докато възможността на Цветанов да вреди е ограничена благодарение на изборните резултати, поради което отнемането на неговият имунитет може да почака. Ето и пълният текст на писмото с което главният прокурор иска отнемането на имунитета на г-н Сидеров:

” Уважаеми г-жи и г-да Народни представители от 42-то Народно събрание на Република България

Обръщам се към Вас с искане да бъде свален имунитета на депутата от ПП “Атака” г-н Волен Сидеров поради недопустимото му държание още в първият ден от конституирането на новият парламент, държание, което ако бе извършено от редови гражданин би минало само като хулиганска проява, но което извършено от депутат и то лидер на партия и на парламентарната група на тази партия, води след себе си тежки последствия за обществото поради негативният пример, който дава един депутат в отношението си към институциите и към длъжностните лица служещи в тях.

Съжалявам, че трябва прокуратурата да се заеме с предотвратяването на подобни актове в бъдеще, тъй като въпросните действия са извършени от явно психически неуравновесен човек, за което той може би не е виновен, но неговата невменяемост проявена на такова високо институционално държавно равнище е опасна за крехката моментна стабилност в държавата. Иска ми се, възможността да бъде да бъде депозирано искане за отнемане имунитет на депутат при подобни случаи да бъде предоставена на директора на Националният психодиспансер, но тъй като на този етап това не е предвидено в закона, то се налага с лудите да се занимаваме ние. Въпреки това няма да скрия, че след като снемете имунитета на г-н Сидеров ние ще го предадем в ръцете на специалистите по психично здраве, които да се заемат с неговото лечение и превъзпитание, ако това е възможно.volen

При внимателното преглеждане на предоставеният ни запис от местопроизшествието в което главен герой е г-н Сидеров, бе ясно установено неговото посегателство върху длъжностно лице, опитващо се да преустанови хулиганските му прояви. Въпреки, че г-н Сидеров, като депутат е облечен с депутатски имунитет, смятаме, че този имунитет не му е предоставен за да злоупотребява с него, какъвто е случаят според нас. Посегателство от страна на депутат върху полицай опитващ се да изпълни съвестно служебните си задължения, би бил особено тежък прецедент, ако се остави без последствия, още повече като се има предвид и без това ниската степен на доверие и уважение от страна на обществото към държавните институции, част от които са и правоохранителните органи.

С оглед на наскоро отминалите масови протести и непресекващите призиви за нови такива, подобна проява на неуважение към институциите от страна на представител на самите тези институции, може само и единствено да окуражи недоволството на гражданите да се излее в още по-крайни форми в най-близко бъдеще. Знам, че наскоро обявих, че ще поискам имунитета на г-н Цветан Цветанов, но с оглед на създалата се ситуация  смятам, че непосредствената заплаха изразяваща се в невменяемостта на г-н Сидеров е с приоритет, тъй като възможността на г-н Цветанов да нанася вреди на държавата е поне засега ограничена.

Със своите действия невменяемият Сидеров руши устоите на държавата и нейните институции и ако това бъде отминато безмълвно, последствията ще бъдат пагубни не само за Вас, но и за обществото като цяло. Прилагаме към искането си и запис с действията на г-н Сидеров, за да може сами да се убедите в явните признаци на отклонения от нормалното психическо състояние, изразяващи се в членоразделни крясъци свеждащи се до многократно повтаряне на едни и същи думи и изрази. Уверявам ви, че преди да депозирам искането си в канцеларията на Народното събрание съм провел консултации с най-добрите български психиатри, които все още не са избягали зад граница и които ме увериха, че въпросното държание е явно доказателство за задълбочаваща се психическа нестабилност. Според тях, ако г-н Сидеров се остави без лечение, неговите изблици на неуравновесеност може да прераснат в изстъпления от рода на масовите стрелби в САЩ и нищо чудно някой ден да замръкнем с намален насилствено състав на парламента.

Призовавам ви в името на здравия разум да кажете “Да на нормалността” и да свалите имунитета на г-н Сидеров, което било от полза не само за него, но и за обществото ни.

С уважение: Главен прокурор на Република България – Сотир Цацаров”

Източник:neverojatno.wordpress.com