Близо 1,5 млрд. лева. липсват в енергетиката. Ако ги има тези средства вътре в системата, няма да има напрежение между миньорите и по веригата и сметките за ток няма да бъдат толкова високи. Това заяви пред БНР министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и припомни, че още от първия ден на правителството електроразпределителните дружества са искали увеличение на тока с 40%.

С последните промени в закона за енергетиката и в закона за ВЕИ ще се даде възможност на НЕК да изкупува приоритетно електрическа енергия от централите, които произвеждат най-евтин ток – АЕЦ „Козлодуй“ и „ТЕЦ Марица Изток“ 2.

stoi4ew

Такова нещо досега не се е случвало, досега НЕК е изкупувал скъпата енергия, обясни министърът.

Някои ни обвиняват, че едва ли не, предприемаме краткосрочни мерки. Те не са краткосрочни, те са спешни. Цялостна реформа ще има, но за да има какво да реформираме, първо трябва да го спасим. Ако не спасим системата ще потънем всички заедно.

Няма да се съобразявам с никакви кръгове, каза Стойнев.. Аз така или иначе съм член на БСП, участвам в правителството и съм избран от Пламен Орешарски, така че не смятам за нужно да се оправдавам на всякакъв род атака, заяви Стойнев.

Източник:24chasa.bg