Разходите за вратовръзки, колани, моливници, кутии за пури и пътни чанти на премиерите се осребряват от бюджета за подаръци, с който разполага Министерският съвет. При тези фактури заявител е кабинетът на министър-председателя, а основание за разхода с описан повод липсва, видя репортер на в. “24 часа” в разходооправдателните документи на ведомството.

Така например през февруари 2009 г. кабинетът на премиера поръчва да бъде купена вратовръзка за 75 лв.

На 19 септември 2008 г. пък е заявен разход за колан на стойност 170 лв. и 10 ст. През март 2006 г. са купени поставки за листа хартия на стойност 351 лв. и моливник за 112 лв. През август същата година е направен и разход от 1125 лв. за пътна чанта.

На 3 юли 2009 г. е поръчана и купена бизнес чанта на стойност 708 лв. Всички тези заявки са правени, докато премиер на България е лидерът на БСП Сергей Станишев.olele

Поне веднъж в месеца от бюджета за подаръци на Министерския съвет се отделяни и пари за покупка на уиски. Някои от заявките са разписвани не от кабинета на министър-председателя, а от негови съветници. Тъй като не може да бъде доказано дали алкохолът е поръчван от тях за представителни, или за лични нужди, редакцията не съобщава имената им.

Поръчвани са уискита “Джони Уокър” и “Балантайнс” на стойност между 20 и 30 лв. бутилката. Не липсват обаче и няколко поръчки за доста скъпото уиски “Кардю” на цена 89 лв. шишето.

Редовно поне по 4 бутилки уиски са били поръчвани и при пътуване на делегации
извън страната.

Такива личат при пътуване до Русия, Молдова и Чехия.

Алкохолът изчезва от поръчките на кабинета на министър-председателя при премиерстването на Бойко Борисов, но причината е просто, че той не пие твърди питиета. Алкохол все пак е поръчван от министъра без портфейл в правителството му Божидар Димитров, чийто кабинет бе в сградата на Министерския съвет. Димитров е правел и подаръци от уиски и ракия за свои близки, като например рождения ден на Боян Радев през март 2010 г. За този месец разходите за подаръци на кабинета на министър-председателя Борисов са 9929,99 лв., а тези на кабинета на Божидар Димитров – за 13 535,97 лв.

От март 2010 г., когато на власт е Борисов, в архивите с финансови документи на Министерския съвет стои и една доста странна заявка. Тя е за
бутилка коняк за мероприятието “Хигиенно почистване на балконите на кабинета”.

Не се намери служител, който да помни такова мероприятие в сградата на Министерския съвет. След 2010 г. обаче този тип разходи липсват в документите на ведомството, с които в. “24 часа се запозна. За сметка на това Борисов доста често ползвал протоколни пари да дарява просяци и бедни хора. След това обаче ги възстановявал.

Източник:24chasa.bg