Зам.-председателят на ПГ ГЕРБ в 41-вото Народно събрание Искра Фидосова вече не е народен представител след днешното гласуване на парламента. По време на дебатите от “Коалиция за България” поискаха и оставката на Цецка Цачева заради съмнение, че инициалите “Ц. Ц.” в тефтерчето на Златанов са нейни.

Освен Фидосова, оставките си като депутати подадоха Георги Борисов от “Коалиция за България” и Лидия Маринова.

Във вторник Фидосова внесе в деловодството на парламента молба за прекратяване на депутатските й правомощия.

Обикновено процедурите по освобождаване на депутати минава набързо и без дискусии. Решението за Фидосова обаче предизвика дебат в пленарната зала. Според Атанас Зафиров от “Коалиция за България” този път не става въпрос за чисто процедурно гласуване. По думите му напускането на Фидосова е доказателство за начина, по който са управлявали ГЕРБ.

“В публичното пространство тя даде разнопосочни обяснения за съпричастността си с тефтерчето на Филип Златанов. Но фактът, че сега гласуваме нейното освобождаване,  е признание за начина, по който са били притискани и мачкани неудобни хора”, каза Зафиров.

fc

Интересно изказване направи и червеният депутат Кирил Добрев. По думите му оставката на Фидосова буди повече въпроси, а не дава отговори.

 

“Ясно е, че И. Ф., а не Ирина Флорин, нали? Лингвистите казват, че Цветан Цветанов трябва да се съкрати с Цв. Цв., а Цецка Цачева с Ц. Ц. Питам, тя ще подаде ли оставка като народен представител”, попита Добрев, но въпросът му остана без отговор.

По време на изказванията лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подвикваше от мястото си. Той излезе и призова парламента повече да не се занимава излишно с Искра “Фидосиева”.

“Искра Фидосиева си замина, работи прокуратурата по този въпрос. Губим безкрайно много време , а искате да излизате в отпуска, разбрах”, каза Бойко Борисов.

Председателят на правната комисия в миналия парламент реши да се оттегли и от НС, и от ръководството на ГЕРБ след скандала с тефтерчето на ексшефа на КПУКИ Филип Златанов. В него се четяха инициалите Б. Б., Ц. Ц., както и инструкцията да се докладва на И. Ф.

Самата Фидосова отрече да има нещо общо с тези указания, но ден по-късно проведе разговор с ръководството в централата на ГЕРБ и реши да освободи депутатското си място.

Източник:offnews.bg