Въпреки че кандидат-премиерът Пламен Орешарски оттегли номинацията на арх. Калин Тихолов за министър на инвестиционното проектиране, днешният протест на Орлов мост в София ще се състои. Протестът ще е от 19 часа на столичния площад. До момента над 2500 души са заявили участие в протеста във Фейсбук-групата, чрез която се организира демонстрацията.

Вчера причина за събитието стана конкретно номинацията на Тихолов за министър, който е автор на редица скандални градоустройствени и строителни проекти по Южното Черноморие. Днес на негово място Орешарски издигна колегата му от архитектурния университет в София Иван Данов. Този ход обаче не укроти страстите, тъй като чрез фирмите, които ръководи, Данов се оказа свързан с няколко тъмни корпоративни субекта, сред които известната фирма “Биндер” от скандала “Батко и братко”, заради който преди 5 години Брюксел спря европарите за България.

orlov

На “мушката” на днешния протест са още няколко кандидат-министри в кабинета Орешарски – културният Петър Стоянович и транспортният Данаил Папазов, шеф на варненското пристанище.

“Орешарски прохожда бетер бебетата – първа крачка махна Тихолов, после втора крачка – Стоянович? Само че насреща си няма любящи родители, които да му казват “браво” на всяка крачка. Насреща си има доста изтощени и изморени от експерименти с тях хора, които по-скоро го чакат да сбърка, отколкото да се справи. Така че, ако иска да оцелее, по-добре да забрави онези, които го съветват и много бързо да започне да се “вслушва” в гражданите”, писаха организаторите на днешния протест.

“Явно на бъдещия министър председател трябва да му се обяснява дълго кандидатура по кандидатура защо даден министър не е подходящ, а той ще ни обещава, че ще се “вслушва в гражданите” и ще си продължава по старому. Толкова ли е трудно наистина щом се говори за създаването на програмно правителство от експерти, кандидатите в него да не са защитавали или извършвали действия, подсъдни от закона”.

Източник: Offnews.bg