„Протестите изправиха президента срещу управляващите партии“, е водещо заглавие в „Сега“. Президентът Росен Плевнелиев и управляващите партии влязоха в открита война вчера.

Държавният глава призова за нови избори като единствен демократичен изход от политическата криза и прикани парламентарните сили да се разграничат по категоричен начин от „шпицкомандите“ на „Атака“ и да скъсат с политическото задкулисие. Той за пореден път застана на страната на протестиращите от 22 дни граждани и предупреди, че ако властта продължава да игнорира хората от улицата, ще плати висока политическа цена.

В емоционалното си слово Плевнелиев обяви, че сам започва дебати в президентството за стъпките, които могат да подобрят българската демокрация. Изявлението му предизвика гневните реакции на БСП и „Атака“, които го обвиниха в нарушаване на конституцията и заговориха за импийчмънт. От ГЕРБ припомниха, че от самото начало са за предсрочни избори. ДПС замълча.

prezident

„Единственият ход на Плевнелиев“, коментира „Труд“. Президентът застана твърдо зад протестиращите и срещу политиците от статуквото. Противоречията в изявлението му са плод на конституцията, неясно описала функциите му и на поредната липса на добър фокус в речите му. А най-вече – на предварително изконсумирания силен ход – още в началото на кризата свали доверието си от кабинета. След него всяка крачка е отстъпление, маскирано с твърда реторика. Сега му остава само една възможност – да каже ясно и гласно „избори“. И ако му отговорят с импийчмънт, да излезе при протестиращите.

Улицата ще загуби следващите избори. Независимо дали те ще се случат през октомври или през май. Защото избори се печелят с пари. Със структури. С медии. А гневът на хората е непечелившо предприятие, спонтанен, пулсиращ, полифоничен, коментира „Сега“. В дългосрочен план обаче улицата ще спечели от тази загуба. Защото днес тя води първата си ценностна битка. Защото хората, които трета седмица скандират своето възмущение от хищността на плутокрацията и от наглото политическо предателство, усетиха колективната си мощ, потопиха се в едно вълнуващо общо преживяване, обединени около емоцията на истинска морална криза. Още нищо не е постигнато, но началото на един от най-важните за гражданското общество процеси е налице.

„Референдум за предсрочен вот ще смъкне напрежението“, смята социологът Кольо Колев, изпълнителен директор на агенция „Медиана“. В интервю за „24 часа“ той казва, че е добре да се даде известен толеранс на управлението и да се запита суверенът иска ли предсрочен вот, или тази власт да остане. Според проучване 18,8% искат предсрочни избори догодина, а 27,4% – веднага. 41,2% ще решат, след като видят как работи това правителство. Не се предлага никаква алтернатива извън ГЕРБ и БСП, които губят част от подкрепата си. Някои се оглеждат за алтернатива вдясно. Може и да се появи, но не и при избори веднага. Може да са повтори картината от 12 май, прогнозира Колев.

„Ще имаме ли нормално МВР“, коментира в „Труд“ Николай Радулов, бивш секретар на МВР. Той отбелязва някои стъпки за оптимизиране на дейността и управлението на МВР. Изваждане от структурата на министерството на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, тел. 112, звената за българските документи за самоличност. Ревизиране на съществуващата база данни в министерството – има такива, които не са гарантирани срещу злоупотреба. Създаване на единна система за съхранение на доказателствата. Анализ и преразглеждане на системата за регистрация на престъпления.

Източник:dnes.bg