zx450y250_961304

Осем от българските банки не са в добро състояние, въпреки че някои от тях се опитват да подобрят параметрите си. Това заяви пред „Радио К2” депутатът от БСП Румен Гечев, но не конкретизира кои са закъсалите трезори.

Средните показатели са много важни, но не е тайна, че като влезем в доклада на БНБ и отчета за състоянието на банковата система, ще видите, че от 30 банки, 22 са в добро състояние, първите 5 банки изкарват 60 на 100 от печалбите на банковата система, но последните 8 банки не са във възхитително състояние, обясни Гечев, който бе министър на икономиката и вицепремиер в злополучното правителство на Жан Виденов.

Според Гечев от сегашната нестабилна ситуация в държавата някои банкери имат интерес да падне правителството. Така е било през периода 1996-1997 г.

„Държавният преврат, който беше направен тогава, имаше за цел да се обезцени допълнително лева и когато правителството подаде оставка на 21 декември, през февруари доларът достигна 3000 лева. След това, незнайно как за една нощ се върна на 1500. Превратаджиите спечелиха около 250 млн. долара от този изключително нагъл трик. Тези 250 млн. долара плюс източените пари от банките ги върнаха в приватизацията на безценица и към момента имаме това, което имаме – няколко олигархични групи, които владеят българската икономика, а от там пряко или косвено влияят на политиката“, обясни Гечев какъв сценарий се осъществява в момента.

източник: pik.bg