Оказа се, че изборът на Делян Пеевски за ръководител на ДАНС е само поводът за гражданските протести, зад които прозира по-ранна организация. Това обяви в предаването „Денят започва“ на БНТ Камен Костадинов от ДПС. Нямаше толеранс към настоящото правителство, допълни той.

Фактът, че дори след оттеглянето на Делян Пеевски протестът се проведе, че в неговите редици имаше представители на различни политически партии, които не успяха да се класират при последните избори, показва, че това е един опит да се дестабилизира държавата, защото очевидно загубилата партия в последните избори има притеснения да бъде в опозиция, допълни депутатът. От гражданите зависи какво ще се случи сега. Ние зачетохме реакцията на гражданското общество, Пеевски също я отчете. Очаквам тези, които излязоха на протест заради неговата кандидатура, да се успокоят и да дадат време на правителство да покаже своята политика, призова Костадинов. Той обяви, че от ГЕРБ са плащали на хора, за да излязат на улицата и да скандират.

Още третия ден след като правителството встъпи в длъжност, се поиска неговата оставка, а първите стъпки на кабинета бяха насочени към удовлетворяване на исканията на хората относно цената на тока, по-високи майчински и детски надбавки – това са неща, които за една – две седмици никое правителство не е правило, обяви Спас Панчев от Коалиция за България.

По думите му, правителството на Пламен Орешарски иска да изпълни много ангажименти, от които страната има нужда. Наистина кандидатурата на Пеевски попречи това да се случи. Държавата ни се намира в много тежко положение и ако улицата не позволи на правителството да си свърши работата, България не я очаква добро бъдеще, подчерта той.gebr

Категорично не участваме в протестите, заяви Димитър Главчев от ГЕРБ. Прекланям се пред хората, които се лишиха от своята почивка, за да излязат и да протестират. Гражданската позиция, която те изразяват в момента, е достойна за уважение. Те се появиха с лицата си, а не с маски, както бе на предишните протести, допълни той.

Когато не те искат, трябва да си подадеш оставката, обяви той. При настоящите протести или правителство трябва да си ходи, или ще се стигне до насилие, смята той и изрази категоричната си позиция, че протестите на хората са срещу това България да бъде поставена в краката на Движението за права и свободи.

Според Венцислав Лаков от „Атака“ не е вярно, че ГЕРБ не участват в протестите. Камерите показаха Лиляна Павлова и Делян Добрев на площада, допълни той.

Кой печели от тези протести – партия ГЕРБ, разбира се, която иска да се промени статуквото в момента и да се заметат следите й, обяви той. ДПС много удобно й подхвърли топката с кандидатурата на Пеевски, за която ние от „Атака“ бяхме категорично против, каза още Лаков.

ГЕРБ няма против личността на Делян Пеевски. Проблемът е политиката, която се води от парламента, която открадна волята на гражданите. Те избраха ГЕРБ, коментира Главчев. Унизително и арогантно е да кажете, че тези хора, които протестират, са манипулирани. Заради вашата арогантност ние напускаме и пленарна зала, заключи той.

Източник:24chasa.bg