Съдът глоби с 400 лева и отне книжката на бившата кметица на район „Южен“ в Пловдив Павлинка Кацарова заради предизвикано от нея пътно транспортно произшествие, при което пострадаха две деца, съобщи marica.bg.

Съдът прецени, че тя е нарушила няколко члена на Закона за движение по пътищата, като, освен че е отнела предимство, след ПТП-то тя не е оказала помощ на пострадалите пешеходци и освен това е напуснала произшествието, без да се обади в Пътна полиция.

Кацарова е осъдена на 400 лева глоба и съдът я оставя без книжка за 6 месеца. Решението излиза, след като Кацарова е обжалвала наказателното постановление на КАТ. Жалбата обаче е определена от съда като неоснователна.

Съдебното следствие установява доста разминавания между първоначалните твърдения на Кацарова. „Към 18 часа излизах със служебната кола от паркинга на кметството на бул. „Македония“, бях засечена от автобус, който идваше отсреща. Изведнъж той кривна в моето платно, а отсреща идваше друг. За да не се блъсна, заковах спирачките пред спирката. Колата ми занесе и се качи на тротоара“, разказва кметицата на брифинг в общината в деня след инцидента.

Според следствието обаче Кацарова излиза с реното от паркинга, за да се включи в булеварда. Вместо да спре и да се огледа, тя излиза на булеварда, отнемайки предимството на червен бус.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAВ съдебното решение обаче е съобщено, че гражданин от спирката се обърнал към нея с думите: „Госпожо, ударихте децата“. А тя заявила: „Аз се изплаших повече от тях“, и изобщо не влязла в контакт с момичетата. След това се обадила на шофьора си, който свалил колата от тротоара и закарал кметицата на срещата. Тя не сметнала за нужно да сигнализира за произшествието в Пътна полиция.

След това рязко навива волана и вместо спирачката натиска газта. В резултат на това колата се качва с двете си десни гуми на тротоара. Там колата ударила Силвия, която паднала на земята, а също така бронята охлузила крака на Михаела, която вървяла крачка пред приятелката си. На брифинга Кацарова обясни как слязла и попитала децата: „Изплашихте ли се? Добре ли сте ?“.

Междувременно Силвия останала да плаче на спирката, а Михаела стояла край нея. По съвет на граждани, момичетата отишли в Първо РУП, където разказали за случката. Полицаите установили чий е бил автомобилът и Кацарова била извикана за разпит. Тя заявила, че не е имало произшествие, и декларирала, че не е удряла децата. Междувременно Силвия и Михаела били откарани в Спешна помощ, където били прегледани. Лекарите установили, че имат леки контузии. На Михаела е препоръчан покой, а на Силвия – обезболяващи. Тя била с болки в кръста, крака и гърдите.

Съдът е назначил две съдебномедицински експертизи със задача да установят причинените травматични увреждания. Заключението на съда е, че Кацарова е осъществила няколко нарушения – отнела е предимство, не е останала на мястото на произшествието, въпреки че е имало пострадали деца, и не е уведомила органите на КАТ. Защитната позиция на кметицата била, че е тръгнала, защото не знаела, че девойките са пострадали, въпреки че е била предупредена от хората на спирката, че е ги е ударила. В мотивите си съдът напомня на Кацарова, че не е медицинско лице и няма как да знае дали децата са пострадали, или не.

Съдията е решил, че деянията на Кацарова са правилно и законосъобразна квалифицирани от служителите на Пътна полиция, въпреки че още тогава тя бе категорична, че информацията на КАТ не е достоверна. Кацарова може да обжалва решението пред Административния съд в 14-дневен срок.

Източник:24chasa.bg