Длъжностни лица са се разпореждали неправомерно с имуществото и активите на компанията.

Скандални разкрития за строежа на АЕЦ Белене са на път да предизвикат международен скандал. Теменужка Петкова, бившият шеф на Агенцията за държавна финансова инспекция, разкри в ефира на Нова телевизия, че определени лица са получили неправомерно правото да се разпореждат с имущество на компанията.

Всички тези нередности са се случвали в рамките на 6 години – от сключването на споразумението през 2006-та до 2012 година, когато проектът е замразен от правителството на ГЕРБ. Нарушенията са отразени в доклад на агенцията и най-вероятно ще бъдат внесени и в съда.aec

В същото време стана ясно, че макар все по-често да се говори, че правителството на Пламен Орешарски ще възобнови проекта, Драгомир Стойнев, новият министър на икономиката и енергетиката категорично заяви, че подобен въпрос все още не е обсъждан в парламента. Според Стойнев на този етап няма възможност за финансиране на строежа на централата и затова проектът е замразен.

Това обаче доведе до иск от страна на руската компания Атомстройекспорт срещу НЕК АЕЦ в Арбитража към Международната търговска камара в Париж. Руснаците ще си търсят правата заради неправомерното според тях спиране на строежа на централата. Драгомир Стойнев обяви, че от НЕК вече са наели достатъчно добри адвокати, които да защитават интересите им и тези на България в съда.

Източник:razkritia.com