Шофьор на автобус на градския транспорт във Варна е бил пребит от таксиметрови водачи, извършващи нерегламентирани превози, съобщи Дарик.

Водачът на автобуса е станал обект на групова саморазправа от страна на таксиметровите шофьори, тъй като е успял да качи пътниците от спирката преди поредното пиратско потегляне по маршрута на жълтите коли.

Инцидентът е станал рано тази сутрин малко преди 8 часа в района на спирка, съобщават от частния превозвач „Транстриумф Холдинг“. Пострадалият шофьор е изпълнявал редовен курс по линия № 13 – от спирка бл. 22 на ул. „Евлоги Георгиев“ към жп гара.

„Публична тайна е, че десетките паразитиращи на гърба на обществените превозвачи таксита във Варна, от години окупират спирките и потеглят секунди преди автобусите, за да качват пътници, които возят на цената на градския билет – превоз, нерегламентиран в нито един нормативен акт, без да издават документ или да отчитат приходите си.taxi

„Транстриумф Холдинг“ АД счита за недопустими подобни прояви на агресия и няма да допусне негови служители да бъдат излагани на риск за живота и здравето си.
Повече от 5 години системно алармираме всички институции в града и страната за рисковете, които нерегламентираните таксиметрови превози създават – както за сигурността на пътуващите, така и за безопасността на работещите в обществените превози.

Днешният инцидент, за съжаление, е пряко доказателство за бездействието както на държавната и общинската администрация, така и на органите, призвани да гарантират законността и сигурността ни. Проявата на подобна наглост от страна на таксиметровите шофьори, които возят незаконно по маршрутите на автобусите под носа на властта, е илюстрация на безсилието, което властта показва по проблемите с незаконните превози на територията на община Варна“, се казва в открито писмо на компанията.

От ръководството се заканиха, че ако още днес до 18:00 часа не бъдат ликвидирани незаконните таксиметрови пиаци, в които са превърнати спирките на градския транспорт в града, ще прекратят обслужването на линия № 13.

„В пълното съзнание, че с това си действие ще създадем неудобства на пътуващите, призоваваме варненци към търпение и солидарност в нетърпимостта към наглостта, беззаконието и агресията.

В името на сигурността на своите екипажи „Транстриумф Холдинг“ АД остава в готовност да прекрати обслужването и на други автобусни линии, по чиито маршрути от години безнаказано пиратстват незаконни таксита, докато властта във Варна не им гарантира безопасни условия за упражняване на правото си на труд.

Информираме Ви, че, напрежението след побоя на шофьора ескалира опасно и ако общината и органите на реда и този път си позволят да бездействат, ще се превърнат в съучастници на безредиците, затрудняващи нормалното функциониране на обществения транспорт в града“, посочват още от фирмата.

Водачите в дружеството междувременно масово започват да отказват да изпълняват курсове по линиите, където има нерегламентирани таксита и превозвачи.

Източник:24chasa.bg