Скандалните документи, уличаващи Волен Сидеров в шантаж на собствените му депутати, излязоха на бял свят. Показа ги един от отцепниците от „Атака“ Валентин Николов в сутрешния блок на bTV.

От тях става ясно, че депутатите на партията са подписвали договори за поръчителство по кредити, теглени от пет или шест ошфорни компании, регистрирани на Сейшелските острови. С тези документи всеки от депутатите на Волен Сидеров се задължава да изплати по 150 хил. евро от името на длъжниците (офшорките).

Името на една от офшорките е „Компаунд мениджмънт“ Лтд, стана ясно от показан в студиото документ. По неофициална информация останалите фирми са „Сангрия“ Лтд., „Галатея Трейд Груп“ Лтд., „Фрийланд Холдинг“, „Аутсорсинг Фасилити“ и „Аполо Бизнес Солюшънс“, всичките регистрирани на Сейшелите.

Не е ясно дали кредитите наистина са били усвоени и дали депутатите на „Атака“ са се превърнали в истински длъжници, но е сигурно, че подписаните договори за поръчителство са били инструмент, с който народните представители могат да бъдат държани в подчинение от лидера им Волен Сидеров.

Според Валентин Николов такива документи за поръчителство са подписали 40-50 души – водачи на листи и техни подгласници. vole
„Аз бях тотално излъган от Волен Сидеров“, заяви Николов. Преди да подпиша каквито и да било документи, той ме убеди: „Виж, между другото трябва да се подпише един документ за лоялност, знаеш какво се случи с миналата парламентарна група, той няма да има никаква юридическа стойност“. Действието се развило в централата на партия „Атака“ на 12 юни 2009 (ден преди да бъдат регистрирани кандидат-депутатските листи за участие в парламентарните избори).
Николов направи още едно разкритие в студиото на bTV. Според него пълномощник на офшорките е Петър Иванов Петров, юрист на „Атака“, който води всички дела от името на партията. „Беше предложен от Волен Сидеров, гласуван от Народното събрание и в момента е член на надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор“, обясни Николов.

Петър Петров е бил втори в листата на „Атака“ за 23 избирателен район в София, където водач е бил Явор Нотев. Той също е подписал договор за поръчителство, за да участва в изборите. Впоследствие обаче получил генерално пълномощно да представлява офшорните фирми, обясни Николов.

Изваждането на скандалните документи съвпадна с новината, че Волен Сидеров е номиниран за председател на парламентарната Комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси. С гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС обаче депутатите отхвърлиха номинацията му. В отговор Волен Сидеров заплаши за пореден път ГЕРБ, че ще оттегли подкрепата си за кабинета.

Източник:capital.bg