dunav

Очаква се водното количество в българския участък на река Дунав да започне да се повишава. Обявен е жълт код – повишено внимание на оперативните органи за защита при наводнения в зависимост от по-нататъшното развитие на високата вълна.

В горното течение на българския участък на река Дунав водното количество ще достигне средния праг (симулирано водно количество с период на повторение веднъж на 2 години), сочат данни на Министерството на околната среда и водите. МОСВ е изпратило предупреждение до областните управи и оперативните звена в териториалния обхват на реката – Гражданска защита, басейновите дирекции и АЕЦ „Козлодуй“.

При Видин за последните 24 часа водата е набъбнала с 32 см според данни на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав.

При Лом покачването е 28 см, Оряхово – 18 см, Никопол – 12 см, Свищов – 10 см, Русе 9 см и при Силистра с 5 см. Докато в петък 24-часовото покачване беше пак най-голямо при Видин, но с 24 см.

Според агенцията, следяща реката, по-осезателно покачване в българския участък на Дунав трябва да се очаква именно когато високата вълна достигне в сръбска територия. Което вече е факт и нивото и у нас тръгна с по-бързи темпове нагоре.

В ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ е създадена организация за превантивен мониторинг на водните нива и диги в българския участък на река Дунав, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В дежурните центрове на дирекцията всекидневно се получава информация и за прогнозните водни количества, изпускани от хидровъзел „Железни врата“. Служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ денонощно анализират и обобщават данните, получавани от Координационния център за реагиране при извънредни ситуации (ERCC) на Европейската комисия, както и от оперативните центрове за защита при бедствия на Германия, Австрия, Чехия, Словакия и

Унгария. Всички районни служби „ПБЗН“ разполагат с необходимата техника и материали, за да реагират при създаването на оперативна обстановка. Те са в готовност да въведат при необходимост плановете за защита на населението от наводнение.

източник: 24chasa.bg