След разрастването на протестите и сблъсъците в Истанбул на централния квартал „Меджидиекьой“ са въведени осем военни машини, които изчакват следващи разпореждания, предаде телевизионният канал NTV. Също в района на квартал „Меджидиекьой“ са разположени екипи на специалните полицейски подвижни части, които имат готовност да се намесят при безредици в различни части на града.През нощта сблъсъците в Истанбул между протестиращи и полиция бяха най-ожесточени на площад „Таксим” и около него, а в други райони продължиха да сутринта. Полицията използва сълзотворен газ, гумени куршуми и водни оръдия. Протестиращите отговориха с камъни и прашки. Очевидци съобщават, че това е била една от най-тежките нощи на безредици, откакто парка беше окупиран преди 18 дни.

Хиляди хора излязоха по улиците на столицата Анкара, за да покажат подкрепата си за протестите.

Синдикатът на служителите в обществения сектор обяви, че ще свика национална стачка в понеделник, а друг синдикат обмисля дали да се присъедини. Според медицинските власти над 5000 души са пострадали и най-малко четирима са загинали от началото на протестите.

За днес в Истанбул е насрочен и проправителствен митинг, на който ще говори премиерът Реджеп Тайип Ердоган. tamk

Протестиращите от своя страна започнаха да прилагат нова тактика. След намесата на полицията и разтурването на палатковия лагер в парка „Гези” на площад „Таксим” в Истанбул, снощи голяма група протестиращи се събра в квартал „Гази” и се насочи към магистралата ТЕМ, предаде телевизионният канал NTV.

Протестиращите блокираха платното за движение в посока към Анкара и скандираха станалия популярен в страната лозунг „Всяко място е „Таксим”, навсякъде има съпротива” и различни други антиправителствени лозунги. От двете страни на магистралата постоянно се присъединяваха нови протестиращи и за дълго време движението беше блокирано чак до моста над Босфора.

Подобна демонстрация имаше и в района на квартал „Бакъркьой”. Протестиращите се събраха на площад „Йозгюрлюк” и скандираха лозунгите „Оставка на правителството” и „Всяко място е „Таксим”, навсякъде има съпротива”. След това група протестиращи излезе на основен път Д-100 (старата магистрала Истанбул-Анкара) и блокира движението в посока към Топкапъ и Анкара. Водачите на МПС също подкрепиха с клаксони издиганите от протестиращите лозунги, посочи NTV.

Източник:blitz.bg