mol

Четиригодишният Стефчо, който пострада във варненски мол, вече е в толкова добро състояние, че е изведен в самостоятелна стая.

До него неотлъчно от петък са майка му Искра и баща му Тихомир. Те са единствените освен наблюдаващите лекари и сестри, които се допускат до леглото на хлапето.

“След толкова много травми и операции Стефчо се възстановява изключително бързо, че дори надхвърля всички наши

очаквания. Той диша сам и говори ясно и разбираемо за възрастта си, изпълнява команди, движи пръстите, очите и лицето си”, каза завеждащият клиниката по ортопедия и травматология към варненската болница “Св. Анна” проф. д-р Дико Бошнаков.

“В четвъртък за първи път Стефчо каза, че е гладен, и започнахме да му даваме течна храна. Перисталтиката на корема и рефлексите му са добри, хемоглобинът му е 96, кръвното налягане и пулсът са отлични”, разказа още проф. Бошнаков.

Медиците обаче са категорични, че момченцето още не трябва да сяда, да става и да се движи. То щяло да си възвърне тези движения постепенно чрез специална рехабилитационна програма.

“Детето все още е отпуснато, лесно се изморява, не трябва да се форсира възстановяването му. Ще направим още няколко снимки и изследвания на мозъка и белите дробове и ще го преместим в детското отделение”, обясни предстоящите действия на лекуващия екип проф. Бошнаков.

От всички краища на страната в болница “Св. Анна” продължават да пристигат писма и подаръци за Стефчо, казаха оттам. Десетки пожелаха бързо възстановяване на детето и му пратиха играчки за рождения му ден на 29-и, когато то навърши 4 години.

източник: 24chasa.bg