„Неграмотността ще съсипе България“, заявява пред „Труд“ проф. Атанас Атанасов.

„Образователната система е кошмарна. С всеки следващ випуск, с всяка следваща година идват все по-необразовани хора, които не могат да четат, не могат да пишат, не могат да се изразяват. Ужасно е, когато не могат да различат Яворов от Вазов, не знаят кой е Балзак!“

„Децата ще попълват анкети за живота им в училище“, пише „Сега“.

Учениците ще попълват анкети, свързани с живота им в училище, съобщи министърът на образованието проф. Анелия Клисарова. Вчера тя обсъди с учители от Благоевград бъдещия Закон за средното образование.

Децата ще казват как се чувстват в училище, получават ли помощ и разбиране от учителите си – все въпроси, които ще ни помогнат да усъвършенстваме образователната система, обясни министър Клисарова. Тя подчерта, че учениците няма да оценяват учителите, а това ще бъде „само една анкета“.

„Дума“ пък поставя друг акцент, отразявайки посещението на образователния министър в Благоевград:

„Няма да бързат със Закона за средното образование“. Законите за средното и професионалното образование и стратегията за висшето образование. Това са целите, които си поставя екипът на министерството ми“, подчерта министърът на образованието Анелия Клисарова в Благоевград.

На фона на споровете около заявеното в програмата на Пламен Орешарски намерение да се рестартира проектът за АЕЦ „Белене“ АЕЦ „Козлодуй“ направи първа стъпка към евентуален строеж на седми блок, съобщава „Сега“.

Първата ни атомна централа получи одобрение да започне търсене на подходяща площадка за изграждането на нова ядрена мощност. Вчера председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов връчи на шефа на „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД Валентин Илиев съответното разрешение.

„Разрешението обаче е общо – за ядрена централа, която може да бъде с един или с повече блокове“, заяви Илиев. u`enici

Компанията е дъщерна на АЕЦ „Козлодуй“ и има капитал от 2 млн. лв., като почти всички средства ще отидат за предпроектните проучвания. Тя бе създадена през май миналата година специално за разширението в Козлодуй. Едновременно с това България реши да прекрати проекта „Белене“.

Рекордните 14 085 договора за възлагане на обществени поръчки са сключили държавата и общините от началото на годината до 30 август, показва справка в регистъра към Агенцията по  обществени поръчки.

От неговото създаване през 2004 г. досега никога не са били възлагани толкова много конкурси в първите осем месеца на годината. Общата стойност на контрактите също е висока – малко над 5 млрд. лева.

„Наистина има лавина от договори заради края на първия програмен период за усвояване на евросредства“, коментира пред „Труд“ Гинка Чавдарова, председател на Националното сдружение на общините в България.

„Ще е престъпление от морална гледна точка да загубим пари, независимо дали досега възложителите са се бавили или не“, допълни Чавдарова.

*****
„Мистериозни топчета нападнаха Южното Черноморие“, съобщава „Новинар“. Бяло твърдо вещество с неизвестен произход изплува по брега на Южното Черноморие.

По сигнал на граждани в морето и на различни плажни ивици се виждат бели топчета. Бялото вещество, подобно на парафин, е забелязано на плажа в Синеморец и на  къмпинг „Корал“, обясни Атанас Русев от сдружението „Да запазим Корал“:

„От морето излизаха едни бели такива неща, твърда субстанция такава, химична явно някаква, която мирише на парафин, на нефтен продукт. И в самото море се виждаха цели такива ивици от бели неща, които просто плуваха. И децата си играеха с тях на плажа и никой не знае и не казва какво е това нещо. Абсолютно никой до тоя момент не се е обадил и не е съобщил това нещо. Все още си го има на плажа. Нито се знае дали е отровно, нито се знае дали не е примерно радиоактивно“.

Атанас Русев е изпратил част от веществото в частна лаборатория за анализ. До момента няма официална информация от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас.

Източник:dnes.bg