Image_2084383_411

София се превръща в дестинация за протестен туризъм, а самите шествия започват да придобиват интернационален

характер.

Голяма част от артистите – гости на фестивала “София дизайн уийк”, участват в протестите, които започнаха преди 9 дни срещу избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и преляха в искания за оставка на кабинета “Орешарски”.

Има дори туристи, които специално са дошли в София, защото са видели по телевизията какво се случва. Същите

продължават и към Турция, разказа Бойко Благоев от “Sofia Free Tour”. Ималои такива, които отказали тур до Белград и Букурещ заради случващото се у нас. Благоев уточни, че става дума за единици пътешественици. Като цяло обаче гидовете доброволци отчитат намаляване на туристите в София, тъй като някои се плашат. Протестите смущават работата им, тъй като втората обиколка на “Sofia Free Tour” за деня е от 18 ч и съвпада с началото на митинга.

Французи:

Ние протестираме всеки ден

Филип Лазаревски, който водеше групата в събота, промени обичайния си маршрут, тъй като не може да се чува с хората от групата. Сред тръгналите с него 20-ина души нямаше дошли специално за протеста, но нямаше и уплашени. Парижанинът Гийом не беше впечатлен от българските протести. “В Париж имаме често такива и не са мирни като тези, които видях в

София”, каза той. Гийом и още 4 момичета от Франция са в столицата ни от три дни, но чак в петък разбрали за народното недоволство у нас.

Италианци, които разглеждаха центъра в компанията на французите, се съгласиха с Гийом, че протестите у нас не са страшни. Гидовете доброволци разказват за какво са бунтовете и се стараят да го правят безпристрастно.

Към същата група се присъединиха и трима японци, които веднага извадиха фотоапарати и започнаха да запечатват протестиращите, които в този момент се събираха пред Министерски съвет.

На деветия ден недоволните хора продължаваха да бъдат много. Протестите започнаха още преди обед с окупирането на НДК, където се провеждаше форумът на ПЕС(виж стр. 5).Броят на протестиращите се менеше от 100 до 400 души заради жегата и липсата на сянка около отцепената от полицията сграда. Те скандираха “Оставка” и “Червени боклуци” и носеха

плакати на английски език, за да бъдат разбрани от делегатите.

Турци в нашето шествие и с хаштагове

В петък вечерта имаше истинско международно участие в протеста. Група турци се появиха с плакати на български и английски език, в които пишеше, че подкрепят България и искат подкрепа за бунта на истанбулския площад Тексим. Пред

резиденцията на турския посланик у нас зад Софийския университет и българи извикаха няколко реплики срещу премиера Реджеп Ердоган.

В социалната мрежа фейсбук пък вчера се появи хаштаг #DirenBulgaristan с който протестиращите от Тексим и цяла Турция подкрепят българските митинги.

На вчерашния протест до редакционно приключване на броя тази група не бе забелязана. Нямаше и плакати, които да показват, че българските протестиращи подкрепят Тексим.

Със скандирания “Оставка” събралите се пред президентството хора развяваха български знамена. Те носеха и плакати, на които пишеше: “Контрадемокрация – това е философията на гражданите срещу вас – политиците”, “Полицията е с нас, преговаряме с армията”. Сред скандиранията се чуваше и тътен на барабан. Към протеста се присъединиха и велосипедисти, които свиркаха с клаксоните на колелетата си.

В София се появиха и провокатори – яки момчета с тъмни фланелки и маски на Анонимните. Те се движеха на групички от по трима-четирима. Според потърпевши от множеството те им казвали: “Внимавайте, ние ще ви запомним кои сте!” Полицията отведе за справка един мъж. Той нямал документи за самоличност, но не бе уличен в опит да провокира размирици.
В Пловдив, където се събраха над 2000 души на шествието, имаше скандали между самите протестиращи. Те спореха за това дали искат оставката на кабинета, или поправки в Изборния кодекс.

И вчера се носеха слухове, че се плаща за протестиране. Много твърдяха, че пред определени политически централи в края на шествията се раздавали на калпак по 30-40 лева. Други обясняваха, че имали познати от провинцията, на които им е платен бензинът, за да дойдат на митингите в София.

източник: trud.bg