„От създаването на Националната здравноосигурителна каса тя е втори властови център след Министерството на здравеопазването. Двете институции водят собствени политики, в основата на които обаче не стои човекът и това води до стабилна криза в този сектор“, коментира пред Bulgaria On Air проф. Петко Салчев от Националния център по обществено здраве и анализи.

„Проблемът в здравната сфера е, че не се правят анализи и се получава неефективно изразходване на средствата. Необходимо е изследване на достъпа на населението до здравните услуги, както и за профилактиката на българите“, каза още той.

Пример за необходимостта от подобни изследвания е, че за последната година има десет клинични пътеки, по които няма и един човек, който да е минал. И обратното – имаме добър пример – програмата за намаляване на инфаркти действа наистина, защото имаме стабилно намаляване на сърдечните удари в страната.

По думите му в последно време са наблюдава изтегляне на държавата от профилактичните прегледи. „Програмите за тях не се използваха докрай и институциите обвиниха личните лекари, без да помогнат с допълнително финансиране“, допълни Салчев.lekarstwa

Около 70% от разходите за здраве на българина отиват за лекарства, сочи доклад на БАН върху сектора. „Държавата се оттегля от здравето и го прехвърля върху българите, които се задължават да плащат от джоба си, коментира експертът.

„От програмния период до 2020 г. здравеопазването може да привлече до 3 млрд. евро, с които да се подобри сферата в България“, каза Салчев. Според него стъпките, чрез които ще се борят новите управляващи обаче, няма да са ефективни, защото от шестте точки, четири са инструментални подходи, а не политики.

„Важно е например да се обърне внимание на застаряващото население. Голяма част от българите са в лошо здраве, а в болничните заведения няма легла за дългосрочна грижа. Там, където има, намаляват“, обясни Салчев.

Източник:dnes.bg