Еврокризата пламва пак. Гърция отново призовава за подстригване на дълга. Правителството в Португалия е изправено пред разпад. Силно задлъжнелите страни очевидно достигат границите на възможностите си и не могат да понасят повече строгите икономии. Всичко това донесе само едно на финансовите пазари – нервност.

Инвеститорите изпадат в стария модел – те продават облигации на задлъжнелите страни и банкови акции. Сега става ясно, че защитниците на единната валута са усмирили пожара в рамките на валутния съюз само временно, но не са успели да го потушат окончателно, пише в свой анализ германският икономически всекидневник Handelsblatt.

В Португалия в понеделник министърът на финансите Витор Гашпар подаде оставка заради намаляващата подкрепа на населението за запазването на мерките за строги икономии. Ден по-късно министърът на външните работи Пауло Порташ обяви оставката си, но премиерът Педро Пасос Коелю не я прие. Според медийни публикации двама други министри искат да подадат оставка в идните дни.krizata

„Управляващата коалиция в Португалия се разпадна. Коелю казва, че не иска да подава оставка, но аз давам на правителството не повече от 48 часа „, казва Стийн Якобсен, главен икономист на Saxo Bank. „Всред настроението за последващи кръга на строги икономии ще станем свидетели на нови избори“, заяви още Якобсен. Това е точно онова, което Ангела Меркел не желае да види преди изборите в Германия. „Предстоящите парламентарни избори ще гарантират, че ЕС ще направи всичко възможно да държи Португалия на повърхността“, казва Якобсен. Губещите тук ще са както винаги, когато политиците печелят време, икономиката и гражданите.

И в Гърция кризата отново забушува. Желанието за по-нататъшни мерки за строги икономии достига своя лимит. Гръцкият министър на икономиката Костис Хадзидакис напоследък спекулира за ново преструктуриране на дълга. Това от своя страна води до липса на разбиране сред донорите.

„Постоянно връщащите се дискусии за подстригване на дълга не са полезни, защото те отклоняват вниманието от необходимите усилия за реформи в Гърция,“ каза членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Йорг Асмусен пред всекидневника Die Welt. Второ преструктуриране на дълга ще доведе до загуба на милиарди евро – и за германския данъкоплатец.

Опасността е в това искрата да не прескочи към страни като Италия или Испания. Налице са първите признаци на заразни ефекти при испанските и италианските облигации, заяви анализаторът на Commerzbank Улрих Лойхтман. Втората по големина банка в Италия  Mediobanca наскоро предупреди своите клиенти в поверителна бележка: „Италия трябва да бъде спасявана през следващите шест месеца, ако цената на заемите не бъде намалена“. „Времето изтича бързо“, пише анализаторът на Mediobanca Антонио Гулиелми.

В крайна сметка вероятно отново всички ще отправят погледи към Марио Драги. Преди почти една година, по-точно на 26 юли, директорът на ЕЦБ попадна в светлината на медийните прожектори. Той обяви, че ЕЦБ ще направи всичко възможно, за да спаси еврото. Драги добави, че е готов да закупува в случай на криза толкова облигации, колкото е необходимо, за да бъдат подкрепени държавите. След това ситуацията се успокои, без да е нужно Драги действително да се намесва. Сега обаче има данни, че пазарите ще го изпитат – и той вероятно ще трябва да се намеси сериозно.

Източник:dnes.bg