Потопът, ударил Централна Европа, се приближава по река Дунав и към България

По поречието на реката вече е обявен жълт код заради очакваното сериозно покачване на нивото на водата, а очакванията са, че страховитата вълна ще достигне до нашата страна в края на тази седмица.

В този момент нивото на Дунав е по-ниско от обичайното, но въпреки това водата приижда зарадипроливните дъждове в горния участък на реката, където реките преливат. До броени часове това ще стане причина нивото да се покачи с около 60 сантиметра, а до края на седмицата повишението ще бъде максимално.evropa

Стана ясно, че във Видин вече се подготвят сериозно за предстоящия огромен прилив с 400 чувала с пясък, които ще бъдат поставени в най-критичните точки по крайбрежието, ако това, разбира се, се наложи. Местните власти в града вече имат сериозен опит с подобни ситуации още от 2006 година, когато нивото на Дунав достигна рекордните 978 см. Именно тогава стана ясно, че защитните съоръжения са надеждни и могат да предпазват от инциденти.

Министерството на външните работи на България вече предупреди гражданите да бъдат особено внимателни, ако им се наложи да пътуват до засегнатите райони в Централна Европа, както и стриктно да се придържат към напътствията на местните власти.

Източник:razkritia.com