Министър-председателят Пламен Орешарски представи в Народното събрание финансово-икономически анализ на състоянието в страната, с който аргументира намерението за актуализиране на бюджета.

От 2009 година до февруари 2011 година публичните финанси на страната са се влошили с близо 8 млрд. лв., фискалните резерви са намалели с близо 4 млрд. лв., като в края на февруари са спаднали до ниво 3,9 млрд. лв., отчете Орешарски, цитиран от БТА.

За същия период правителственият дълг се е увеличил с други 4 млрд. лв.

Към момента правителството е поело ангажимент съгласно сключени договори за финансиране в размер на над 1 млрд. лева. със срок до края на тази година.

Половината от тях не са планирани в бюджета за тази година.ore6arski

Поетите финансови ангажименти със срок за следващите няколко години са общо за 1,624 млрд. лв. В тази сума не са включени задълженията на болниците, които са около 350 млн. лв.

Това са общо близо 3 млрд. лв. задължения, които правителството трябва да покрива през настоящата и следващите години, посочи премиерът.

Той припомни, че през февруари беше емитиран вътрешен облигационен заем в размер на 800 млн. лв. с 6-месечен срок на изплащане. Падежът на тези облигации е през август.

Източник:news.bg