Ексвътрешният министър Цветан Цветанов си тръгна с обвинение след разпита в Софийска градска прокуратура. Мярката му за неотклонение е подписка, съобщи адвокатът му Менко Менков.

Цветанов беше на разпит в прокуратурата по разследването на незаконно подслушване. Все още от прокуратурата не са обявили официално по кой член е повдигнатото обвинение на Цветанов. Очаква се той да е обвинен за това, че с бездействието си е допуснал предпоставки за незаконно подслушване в СДОТО.

Постановлението му е връчено днес по време на разпита, уточни Менков. Защитникът на Цветанов призна, че е останал изненадан от обвинението, което му е повдигнато, защото по делото няма доказано използване на СРС-та незаконно и освен това на нито един от другите обвиняеми от СДОТО няма повдигнато обвинение за незаконно подслушване.Това навежда на мисълта, че се прави, за да се повдигне каквото и да е обвинение, коментира Менков. Той се оплака, че нито на него, нито на Цветанов са предоставени каквито и да било материали по делото или доказателства. cvetan

 

Цветанов също призна, че въпреки че има право като депутат да чете материали в секретна секция на парламента, където главният прокурор Сотир Цацаров внесе мотивите си за свалянето за имунитета му, придружени с документи, той не е чел нищо, защото смята, че адвокатът му също трябва да бъде запознат с материалите по производството.

Менков коментира още, че не е ясно защо Цветанов е бил викан и за разпит при съдия, в същото време не са били призовани и останалите обвиняеми по делото. Мисля, че обвинителите се отказаха от това си намерение и няма да го викат на разпит при съдия и през следващите дни.

Разпитът в СГП пък се проточи, защото компютърът им е стар и флашката зацикли, каза още Менков.

Адвокатът е сред голямата група защитници по делата за източване на милиони евро по програмата „САПАРД“. Именно по тези процеси Цветанов отправяше критики за това колко бавно се движат и как е възможно да има оправдателни присъди. Днес обаче Цветанов обясни, че е направил личен избор негов защитник да е именно Менков.

Източник:dnes.bg