„Лъжа е, че съм насъсквал Пламен да вика срещу ТИМ! Нарочно е тази атака срещу мен, защото много хора са ядосани на моята камера. Видеото с Пламен е автентично, но аудиото е манипулирано”. Това заяви пред БЛИЦ Теодор Николов – мъжът, който се вижда на появил се днес клип, свидетелстващ, че той съвсем явно насъсква Пламен Горанов с думите: „…Чуваш ли, бе? Отиди им кажи да скандират „Долу ТИМ, бе!“.

Както вече БЛИЦ писа, скандалният клип с пълното изказване на Пламен Горанов на протестите във Варна се разпространява в социалната мрежа. От кадрите става ясно, че словата на Пламен, с които той посочва ТИМ като главен виновник за проблемите във Варна и увлича хората да викат против групировката, никак не са спонтанни и случайни.

 

Той буквално е провокиран от Теодор – един от най-екзалтираните противници на ТИМ, да се върне на трибуната, след като е приключил с изказването си, за да призове за скандиране срещу групировката.

 

asd„Не съм карал насила Пламен да се качва на трибуната и да вика срещу ТИМ. Няма спор, че съм до него и си говорим, но аз просто му казах на ухо, че не само Киро е проблем, ами ТИМ е по-големият проблем на Варна, защото всички в града са роби на ТИМ”, твърди явно притесненият Николов, който цял месец вика по улиците на Варна срещу ТИМ и призовава останалите протестиращи към същото.

 

Той твърди, че съвсем нарочно някой му е напъхал думите в устата. „Аз се занимавам със снимане и много добре знам как стават тези неща. Звукът е изчистен и са насложени мои думи във видеото. Няма как аз да накарам някой насила да скандира. Видях Пламен, че и без това имаше плакат, на който пишеше: „Кочинката на Киро – Охранявана от ТИМ” и затова говорих с него. Не му плащам, за да вика!”, оправдава се Теодор.

 

Той не крие, че е явен противник на ТИМ и „се радва, когато всеки вика срещу тях и ги изкарва на светло”. Николов е автор на няколко филма от протестите, чиято явно насоченост е основно срещу ТИМ. Именно той е заснел видеото, което бе разпространено веднага след самозапалването. Неговият филм е дълъг 48 минути, но първата част от изказването на Пламен липсва.

 

На скандалното видео е хваната и архитект Калина Павлова, която също е една от най-заклетите противници на ТИМ. На кадрите се вижда как тя е насочила мобилен телефон към Пламен и е в непосредствена близост до Теодор, в момента, в който той започва да насъсква Горанов.

 

Пред БЛИЦ обаче Павлова заяви, че не си спомня какво са си казали двамата мъже и освен това не е правила запис, а само снимки.

 

„Снимах плаката на Пламен – за „кочинката на Киро, охранявана от ТИМ”. Точните думи, понеже не съм гледала записа, не съм ги чула. Категорично не съм съгласна, че Теодор е провокирал Пламен. На протестите хората си комуникират, дават си предложения и нищо повече. Предложението на Теодор е Пламен да се изкаже за целия си плакат, което той веднага е приел и направил – не е нищо различно между целия диалог между хората на протестите”. Така възприема Калина Павлова ситуацията от скандалното видео.

 

Според нея като провокация на протестите биха могли да бъдат окачествени други ситуации – разбитият нос на единия от протестиращите, късането на плакати, отнемането на микрофона на протестиращи с насилие и т. н.

 

„Това е провокиране на безредици”, категорична е Павлова. На въпрос на БЛИЦ как би окачествила насъскването в конкретния случай: „Долу ТИМ!”, тя обясни, че това е предложение за скандиране, както е имало и други подобни като „Долу мафията!”, например.

 

Само ден преди да бъде заснето скандалното видео, в което се вижда как Николов насъсква Пламен Горанов да подбуди протестиращите да викат срещу групировката, Теодор е деен участник и в друга гореща сцена.

 

БЛИЦ предоставя на своите читатели ексклузивно видео, в което се вижда как Теодор Николов нарежда ТИМ. На кадрите се вижда как той разпалено обяснява как ТИМ – „Това е проблемът на хората” и „Откакто кметът е на власт, не остана нищо за покупка… Всичко е на ТИМ”.

 

Екзалтираният Николов крещи срещу множеството хора, застанал пред кордон полицаи, че „не иска да е лидер, защото, който е лидер – ножа през кръста”. „До довечера няма да ме има… Всичко е на ТИМ… Не ме гледайте така, аз не съм лидер… Защото имам жена с дете”. Това са само част от репликите от зрелищния спектакъл, който изнася Николов. Той завършва с потресаващото: „I`m a dead man walking!”.

 

Орлин ФИЛИПОВСКИ, БЛИЦ

Източник: Blitz.bg