Хранителни инспектори направиха шокиращи разкрития при направени проверки в месарници и супермаркети в цяла България

Става ясно, че в магазинната мрежа е повече от обичайна практика да се продава много старо, вмирисано или направо развалено месо, което хитрите търговци „освежават” с различни трикове, които са изпипали почти до съвършенство.

Използваната с голям успех вече години наред марината вече е почти напълно заместена от силнихимикали, с които несъвършенствата на хранителните продукти доста успешно се прикриват.

Пресният външен вид на месните произведения пък успешно се имитира чрез специален консервиращ прах, който се доставя редовно от Полша.

mesa

Той съдържа изключително силни химикали, а овалването на продуктите в него по чудодеен начин им придава невероятно свеж и питателен вид. Въпросният полски прах, известен в бранша с името „кръв на прах”, е широко използван и от редица заведения за хранене, където се употребява, за да бъде заблуден клиентът, че месното ястие е току-що приготвено от най-пресни продукти.

Според законодателството на ЕС месото има срок на годност 7 дни, ако се съхранява при температура 7 градуса.

Инспекторите предупреждават, че съществува съвсем реален риск за здравето на потребителите, консумиращи подобни месни продукти. Предстоят още проверки, които да сложат край на тази порочна практика в цялата страна.

Източник:razkritia.com