Медии гръмнаха с вестта, че Ванга не е българка, по документи е записана „македонка“.

Снимката на стар паспорт на българската пророчица Ванга, подхвърлена на медиите от ОМО Илинден – Пирин, послужи като доказателство за нейната македонска идентичност. Според македонския MK News,Ванга до края на земния си път, се е писала „македонка“. Македонски медии смятат размазаната фотография на документа за самоличност, от която единствено ясно се вижда „националност: македонка“, за изобличаващо доказателство, което оборва твърденията, че Ванга е българка.

С поредната манипулация на факти от историята, македонски медии, близки до управляващите, търсещи на всяка цена своята идентичност, посегнаха да си присвоят още една частица от българската история.

Македонското доказателство

Македонското “доказателство”

Животът на Ванга и събитията в него са добре известни. Родената през 1911 год. край гр. Струмица (тогава в чертите на Царство България, а сега в Македония), Вангелия Гущерова, след като се омъжва, се преселва в Рупите, край Петрич. Това не подлежи на съмнение и спекулациите са изключени. vangaДругото, което пропускат да съобщят македонските медии е, че при създаването на Югославия, комунистите в България насилствено „македонизират“ населението в Пиринския край. Това е исторически факт, от който тръгват проблемите, продължаващи и днес.

Българското население там е принуждавано да не пише „българин“ в графата за националност. Твърденията, че сляпата Ванга сама се е писала „македонка“ и е останала такава „до самия си край“, са невероятни. Паспортът на снимката, публикувана във facebook  е много стар и навярно фотографията е подходящо обработена, за да не се вижда кога е издаден, коментират запознати с тънкостите на PHOTOSHOP.

Според  разкази на очевидци, както и в многобройните интервюта, Баба Ванга никога и по никакъв повод не се е определяла по друг начин, освен като българка, а за истинността на доказателствата има специалисти.

Източник:chudesa.net