Полицията в Канада арестува мъж и жена по подозрение в тероризъм, след като се опитаха да оставят подозрителен пакет край сградата на местния парламент на провинция Британска Колумбия, предадоха световните агенции.

38-годишният Джон Стюърт Нътол и Аманда Мари Короди планирали да задействат три тенджери под налягане, преправени като взривни устройства, пред сградата на парламента на Британска Колумбия.

Те били задържани завчера на националния празник на Канада. Двамата арестувани са канадски граждани. Те се радикализирали, след като се вдъхновили от идеологията на терористичната мрежа „Ал Кайда“, заявиха следователите.

Срещу Нутал и Короди са повдигнати обвинения в престъпен заговор с цел извършването на престъпление, съзнателно съдействие на терористична дейност и съхранение на взривни вещества. Полицията съобщава, че терористите са действали самостоятелно и не са свързани със съмишленици от други страни. Кралската полиция не е открила връзка между готвеното нападение и атентата на Бостънския маратон, извършен от чеченските братя Царнаеви. При него нападателите използваха тенджери под налягане, като убиха 3-ма и раниха повече от 260 души.atentat

Не се съобщава информация за мотивите на канадските терористи. Според едни източници двамата планирали да взривят трите тенджери под налягане на самия национален празник на Канада завчера. Според официалните съобщения обаче обществеността не е била застрашена, а заплахата е била засечена на ранен етап, предаде АФП.

ДЖИХАД

Лидерът на чеченските сепаратисти Доку Умаров призова джихадистите да готвят терористични атаки срещу различни цели, включително и срещу обектите и участниците в зимната олимпиада в руския град Сочи догодина, предаде АФП.

„Ние знаем, че върху костите на нашите предци, върху костите на много, много мюсюлмани, които са загинали и погребани в земята около Черно море, днес те планират да проведат олимпийски игри. Ние като муджахидини не трябва да позволим това да се случи по какъвто и да е начин“, заяви укриващият се Доку Умаров.

Източник:24chasa.bg