Военният министър Ангел Найденов няма намерение да връща наборната военна служба. Може обаче да се въведе военно обучение в училищата, обяви той пред Нова телевизия.

„В средното образование могат да се предвидят часове, в които да се придобиват знания за реакция при кризисни ситуации, които ще помогнат и за овладяването на умения, каквито се възпитават в казармата“, смята Найденов.

„Реформата на въоръжените сили не бива винаги да се свежда до механично съкращаване на личния състав. Реформата е термин, натоварен с много негативизъм в армията, защото не върви паралелно с модернизиране и развитие на съвременни отбранителни възможности, което става с много по-бавни темпове от необходимото за сигурността“, коментира министърът на отбраната.

Екипът на Ангел Найденов ще отмени промените от края на 2012 г., свързани с въвеждането на пределна възраст за пенсиониране на военните.
an„Ако военнослужещите желаят, това може да стане със съответния гратисен период“, добави той.

„България има нужда от нов тип многоцелеви изтребител, но нямаме средства да си позволим това в момента“, отбеляза Найденов.

„Давам си сметка колко големи са финансовите потребности и на други бюджетни сектори, колко средства са необходими да се реализира социалната програма на кабинета“, каза той, но посочи, че това бе бива да бъде непрекъснато извинение за орязването на проектите за модернизацията на българската армия.

„Няма нито един аргумент за закриване на полигона в Змейово“, заяви министърът, според който няма доказателства, че причина за замърсяването в Стара Загора е военният обект.

„Състоянието на въоръжените ни сили предизвиква загриженост – от гледна точка на осигуряването, степента на изпълнение на бюджета“, сподели ръководителят на отбранителното ведомство.

„Доброто е, че нямаме основание да се съмняваме в способностите на българските въоръжени сили, които са в състояние да изпълнят задълженията си, но с много голямо напрежение за личния състав“, добави Ангел Найденов.

„Първите дни на 42-то Народно събрание не будят надежда. Отдавна не бях виждал да прехвърчат толкова искри“, коментира Найденов.

„Този тон се задава от колегите от ГЕРБ – играят ролята на силно разсърдено дете, което е осъзнало, че любимата му играчка вече не е при него“, смята той. Найденов обаче призна, че депутатите от левицата влизат в този тон, а „това не е добре“.

Източник:24chasa.bg