Ако достойноте поведение на котката ви е отстъпило на постоянното драскане и близане, може да има проблем с кожата. Котките са податливи на кожни инфекции, паразити, алергии и много други състояния, често срещани при хора.

Котешко акне

Може да не ви се вярва, но котките също имат пъпки. Котешкото акне обикновено се появява върху и около брадичката на котката. Възможните причини включват стрес, лошо хранене, реакция на медикаменти, основно състояние на кожата или дори от пластмасовата купа, която поставяте с храната или водата. Вашият ветеринарен лекар може да препоръча специализиран шампоан или гел за изчистване на обрива или антибиотици, ако бактериална инфекция съпътства акнето.

Бактериални инфекции

В много случаи бактериалните кожни инфекции се развиват в резултат на друг проблем с кожата. Например, котешкото акне може да направи космените фоликули на котката по-уязвими към инфекции, водещи до фоликулит. Бактериалните инфекции могат да бъдат лекувани с антибиотици, но е важно да се разгледат всички основни състояния на кожата, за да се предотврати рецидив.

Инфекции с дрожди

Инфекциите с дрожди са причинени от гъбички и са по-вероятни при котки, които имат други медицински проблеми. Ухото е едно от най-често срещаните места за инфекция с дрожди. Симптомите могат да включват черно или жълто отделяне, зачервяване и персистиращо надраскване на ухото. Инфекциите с дрожди се повлияват добре от лечението с противогъбично лекарство, но не забравяйте да се постави диагноза от ветеринарен лекар преди да използвате нещо за котката си.

Алергичен дерматит

Котките могат да имат алергични реакции към продукти за подстригване, храна и дразнители от околната среда, като например прашец или ухапвания от бълхи. Драскането на главата или шията е чест признак на хранителни алергии. Симптомите на други алергии включват дъвчене на лапите или основата на опашката или надраскване на ушите. Алергиите могат да причинят косопад или кожни лезии навсякъде по тялото, включително и по корема. Съществуват различни лечения за успокояване на сърбежа, свързана с алергии, но избягването на излагането на дразнители е най-добрата стратегия.