money

Всеки трети родител не се интересува какво детето им си купува.

Учениците до 4-и клас у нас разполагат с 20 лв. джобни за месец. Това сочат данни от проучване сред родителите в Полша, Чехия, Словакия и у нас.

Джобните на българчетата са сравнително малко, но с възрастта им сумата расте.

Учениците в Чехия, Словакия и Полша, пък получават двойно повече от нашите ученици – сума, която се равнява на 45 лв.

84% от българските родители дават джобни на децата си. В другите страни този дял е по-нисък ­ 66% в Полша, 64% в Чехия и 56% в Словакия, сочат данните от изследването.

Почти всички майки и татковци у нас – 94 на сто, дават пари на децата си на седмица. За разлика от българите в Чехия и Полша това става веднъж месечно. Словаците пък най-често дават пари според нуждите на децата си.

Всеки трети български родител не се интересува за какво децата му си харчат джобните, показва още проучването. В Словакия например този процент е едва 16 на сто.

Едновременно с това нашенците са най-големите противници на използването на джобните пари за поощрение на децата – 47 на сто от запитаните посочват, че са противници на тази практика.

Едва 5% от сънародниците ни използват джобните пари като стимул за добри оценки в училище, добро поведение или за помощ в домакинството.

източник: bgonair.bg