Котките, като хората, могат да бъдат променливи и непредсказуеми. Всяка котка е уникална по свой начин. И въпреки че поведението им постоянно се променя, все още котките имат няколко интересни качества, които спокойно могат да се нарекат прекрасни примери за прилагане на будистки принципи на практика, споделят от palladiumbg.

  1. Бездействие.

„Радостта от бездействието предполага, че настоящето в своето съвършенство не е необходимо да бъде допълнено с никакви събития“, –

учителят по медитация и писател Джон Кабат-Цин.

Ако сте видели наистина спокойна котка, тогава сте свидетел на най-забележителния пример за бездействие. Котките са в състояние да забравят за всичко на света и да се насладят на парче килим, диван и / или слънчеви лъчи с пълна отдаденост, която е толкова трудно хората да достигнат.

Принципът „да се прави по-малко от необходимото“ не съответства на модерната, пренаситена култура, предназначена да увеличи конкуренцията и производството.

Парадоксът на бездействието е, че всъщност може да допринесе за ефективното изпълнение на задачите. Така че, с помощта на минимално необходими разходи за сили и енергия, всякакви действия могат да бъдат направени адекватно и фокусирано.

  1. Самолюбие.

„Буда каза, че в цялата Вселена можете да търсите човек, който заслужава любов и грижи повече от вас, но никога няма да го намерите. Самият вие, като никой друг на този свят, заслужавате вашата любов и грижи ”, –

учител по будистка медитация и писател Шарън Залцберг.

Не е нужно да учите котката как да обича себе си. Непреодолимата любов на котките към себе си е вродена. Както в случая с човешко дете, котенцата обичат всичко смешно и приятно и затова неуморно се стремят да повторят тези чувства. При много животни тази черта се запазва през целия живот. Те се облизват, доста се разтягат и ясно демонстрират своите нужди пред хората.

Те никога не имитират обич. Поведението на котка, което изисква внимание и любов, е примерен модел за това как трябва да поискате това, от което се нуждаете.

Има моменти, когато котка се нуждае от внимание, като мяука и драска силно. Тази форма на егоизъм се характеризира със самоувереност и егоизъм. Буда го нарича мания за егото и алчността. Но можете да научите и ценен урок от това: помислете за онези моменти от живота си, когато се държите като меката котка …

Мисля, че повечето хора, които имат котки, ще се съгласят, че тези животни не винаги са егоисти. Много домашни любимци се вкопчват в стопаните, ходят навсякъде след тях, лягат до тях, когато собствениците се чувстват зле …

  1. Свободата да живеем в настоящето.

„Бъдете себе си, винаги бъдете себе си, не се вкопчвайте в старата версия на себе си. Кажете „да“ и забравете всичко за миналото, превръщайки се в ново аз. И докато това ново „аз“ не се превърне в минало, кажете отново „да“ и просто вървете напред “,

Сузуки описва потока на живота от един момент в друг, като съветва да да се казва „да!” всеки път, когато трябва да се променим. Котката може много бързо да премине от спокойно състояние в игриво, ако някоя играчка попадне близо до ухото ѝ. Котката сякаш казва „да“ и гледа тази играчка, въпреки че преди няколко минути дори не е планирала да  играе. Животното просто реагира на момента, тъй като му се струва правилно.

Котките могат да живеят в настоящето. И въпреки че се приспособяват към живота на човека, те все още пазят своята естественост, на което можем да се научим от тях.

Те казват „да“ на момента и интуитивно реагират на света около тях.

Да останеш в настоящето, да се отървеш от старата същност, самолюбието, бездействието – всичко това не са прости задачи. Разбира се, котките, като хората, могат да бъдат странни, да бъдат агресивни, смайващи … Но въпросът е, че са верни на себе си. Те живеят между четири стени, но не променят своята вътрешна природа.